Die Bio-Illusion: Massenware mit Öko-Siegel
Arte, 20.15-21.45 uur
In de EU wordt jaarlijks 21 miljard euro omgezet in de biologische landbouw en dat getal is stijgende. Eko-eten is hip. Dat merkt ook Reinout Leerentveld (24). Sinds 2011 leidt hij de tuinderij op biologisch-dynamische (zorg)boerderij Zonnehoeve in Flevoland, waar hij op verantwoorde manier seizoensgebonden voedsel produceert.
‘Je hebt de boer die vanuit principiële overwegingen biologisch werkt en er zijn boeren die omschakelen naar biologisch omdat ze zien dat er veel vraag naar is,’ zegt Leerentveld, die zelf uiteraard tot de eerste categorie behoort. ‘Als je uit economische overwegingen biologisch teelt, probeer je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk te houden.
Wil je aan Albert Heijn leveren, dan bepalen zij welke prijs ze betalen. Je zegt niet: “Ik heb een krop ijsbergsla geteeld. Dat heeft me een kwartje gekost en ik wil er veertig cent voor hebben.” Zij bepalen wat ze je geven.’
Als principiële boer hecht Leerentveld veel waarde aan de gezondheid van zijn grond. ‘Ik neem bijvoorbeeld een stuk gras mee in mijn vruchtwisseling waar de schapen een jaar lang al het onkruid opeten. Zo wil ik de natuur zijn werk laten doen. Op dat stuk grond had ik ook kroppen sla neer kunnen zetten. Bij massaproductie zou dat ook gebeurd zijn. Op een gegeven moment trek je gewoon de aarde leeg en dan kun je in de toekomst op dat stuk grond überhaupt niets meer verbouwen.’