Het eerste deel van de biografie van W.F. Hermans is inmiddels verschenen. De biograaf, Willem Otterspeer, is zondag te gast in Boeken. Kijk, lees en luister hier alles wat de VPRO de afgelopen tijd over de grote schrijver uitzond.

wim brands in de vpro gids

Willem Frederik Hermans heb ik vele malen gesproken toen Wim Noordhoek en ik eind 1994 in de BRT‑studio’s in Brussel zijn roman De God Denkbaar Denkbaar de God opnamen. Het was op verzoek van de schrijver zelf, een verzoek dat ons bereikte via scenarist Gerard Soeteman. Ik weet niet meer waarom Hermans nu juist dit boek wilde voorlezen; ook volgens liefhebbers is het zijn meest ontoegankelijke. Wat Hermans overigens snerpend tegensprak. Een nichtje dat niet helemaal goed bij het hoofd was had zo moeten lachen om het boek, dus hij kon zich niet voorstellen dat literatuurkenners het niet snapten. Er viel weinig te snappen.

Lees meer

willem otterspeer in de avonden

Willem Frederik Hermans documenteerde zijn eigen leven zeer nauwgezet, maar had niettemin weinig vertrouwen in de biografen die zich na zijn dood (tijdens wilde hij al helemaal niet gebiografeerd worden) over de beschrijving van dat leven zouden buigen. Na uitgebreid onderzoek van het door Hermans zelf aangelegde archief, verschijnt nu het eerste deel van de biografie die Otterspeer schrijft: De mislukkingskunstenaar. Het behandelt Hermans’ leven van zijn geboorte in 1921 tot aan 1951, het jaar dat hij Ik heb altijd gelijk publiceert. Jeroen van Kan praat met Willem Otterspeer.

de hermansnacht

In De Hermansnacht onderzocht de VPRO wat voor een schrijver Hermans was. Zijn drijfveren en frustraties, en vooral ook hoe ver zijn invloed vandaag de dag nog reikt. Heeft hij nog betekenis? En verdient zijn werk een tweede leven? En wat staat er eigenlijk in die biografie?

Aan de hand van archiefmateriaal waarin de schrijver zelf aan het woord komt, praten Wim Brands en Jeroen van Kan de hele nacht met diverse gasten over het geval Hermans.

cultura24

Cultura24 zendt veel specials rondom W.F. Hermans uit dit weekend: een aflevering van Knetterende Letteren over het nalatenschap van Hermans, een portret van de schrijver uit 1969, de tv-film De elektriseermachine van Wimshurst en meer.

Bekijk hier het hele programma van de 'Hermansnacht' op 30 november en 1 december op cultura24.nl