De aristocratenvilla’s van Toscane en een cultuurreis van twee Italiaanse topchefs. Even de deplorabele staat van de Laars vergeten.

Two greedy Italians
Eén, 16.05-17.05 uur

Zu Gast in den adligen
Landvillen der Toskana
Arte, 19.30-20.15 uur
 
‘Stancamente sto qui ad aspettare/un’altra estate di belle speranze’. Deze eerste regels in het liedje ‘Belle speranze’ van de Italiaanse zangeres Fiorella Mannoia zeggen onbedoeld iets over Italië nu. ‘Moe wacht ik hier/weer een zomer van mooie verwachtingen.’
Mannoia, een geëngageerde ster in haar geboorteland, hoopt wellicht tegen beter weten in dat het in post-Berlusconië beter en rechtvaardiger wordt. Wat kun je anders na decennia van gestage economisch-culturele implosie?
Zwervend door het fata morgana dat Rome heet kun je er als bezoeker makkelijk niets van meekrijgen. Mijmerend aan een verlaten stukje Tiberkade, of na een huisgemaakte lasagne verde nippend aan een glaasje limoncello, danwel uitkijkend over de stad in de lome namiddag – niets van dat alles vertelt iets over de slagschaduwen in het land. Soms is die focus op de schoonheid der dingen simpelweg welkom, om niet te zeggen noodzakelijk verlichtend.
Die functie vervult de vijfdelige Arte-documentairereeks Zu Gast in den adligen Landvillen der Toskana. Daarin gidst Lorenzo de Medici de kijker langs een aantal Toscaanse aristocratenhuizen. Voor de in Zwitserland opgegroeide nazaat van de kunstminnende bankiersdynastie is het een ontdekkingsreis naar het roemruchte familieverleden. Bij al het moois van dit bevoorrechte heuvelvillaland valt echter niet te negeren dat de opulentie van deze families slechts kon worden vergaard door grootgrondbezit, listig bankieren, corruptie en kongsies, speculantenmentaliteit. Oude adel, nieuwe rijken, is er werkelijk veel verschil, behalve in etiquette? Misschien. De oude adel investeerde immers substantieel in kunst, waarvan we eeuwen later nog genieten.
Ook genieten, maar dan via de smaakpapillen, is het één-tweetje van chefkoks Gennaro Contaldo en Antonio Carluccio in Two greedy Italians. Broederlijk gaan de pollepelgoochelaars op Italië-tournee om te kijken hoe in de voorbije veertig jaar tradities de Italiaanse eetcultuur hebben beïnvloed. De titel van aflevering één is meteen raak: ‘The family’.