Fotomodel en tv-presentator Jason Godfrey verbaast zich over Aziatische obsessies. Of zijn het meer ziektebeelden?

Obsessions
Nederland 3, 21.30-22.00 uur

Een obsessie is een dwangvoorstelling, een idee dat een dermate grote plaats in je denken inneemt dat het de boel blokkeert. Gezien die betekenis zou de serie Obsessions die bnn vanaf vandaag uitzendt beter ‘verslavingen’ kunnen heten, of ‘collectieve gekte’.Want wat we erin zien zijn handelingen als gevolg van gedachten, bijvoorbeeld uitgevoerd door Chinezen die niets anders doen dan online spellen spelen in een van de vele gigantische daarvoor ingerichte ‘Internetcity’s’; 24 uur per etmaal geopend. Om dat gedrag desgewenst te doorbreken kunnen ze drie maanden opgenomen worden in speciaal op internetverslaving ingerichte afkickkampen. Zonder enig contact met de buitenwereld leren de, voornamelijk, jongens dat er ook een wereld bestaat buiten de virtuele, onder andere door met soldatenpakjes aan een variatie op de dingen te doen die ze normaal (...) vanachter een beeldscherm beleven.  Presentator Jason Godfrey – een half Canadese, half Filipijnse jongen met een succesvolle carrière als fotomodel, vooral in Azië – sluit zich aan bij een groepje patiënten dat maar een fractie vertegenwoordigt van de 500 miljoen Chinezen die elke dag online zijn. Online, maar offlife.
Godfrey heeft meer gektes gevonden onder Aziaten. Zo is in Korea plastische chirurgie dermate populair en gebruikelijk dat er gedetailleerde tv-programma’s over uitgezonden worden (Godfrey woont tot zijn afgrijzen een ooglidoperatie bij); hebben inwoners van India er veel voor over om een blanke(re) huid te krijgen (de gelaatskleur van meneer de presentator speelt waarschijnlijk een rol bij zijn populariteit in Azië); zijn Filipijnen in de ban van karaoke (gezeten in een grote ton gevuld met koud water krijgt Godfrey zangles); doet men in Singapore niets liever dan winkelen (Godfrey ontpopt zich als standwerker) en verkleden Japanse meisjes zich als poppen (een van hen leert Godfrey poppig theedrinken).
‘Van uitbundig tot bizar, van vreemd tot grappig, iedere samenleving heeft zijn eigen obsessie’ introduceert BNN de zes afleveringen. Maar verontrustend en ontstellend leeg, dat is het meer, al die mensen op zoek naar geluk middels uiterlijkheden en via de computer. In Azië en overal elders.