1. Voor ruzie heb je de ander nodig. Er bestaan tegenwoordig dankzij social media ruzies, ook wel genoemd fitties, waarbij de ander niet meer is dan een abstractie, maar ik zou dergelijke meningsverschillen – in de praktijk veelal scheldpartijen – geen ruzie willen noemen. Voor waarlijke ruzie is intimiteit vereist. Het kan ook zijn dat ruzie de intimiteit genereert.
2. Veel ruzies vinden plaats binnen families. Onze driften houden we nog redelijk in bedwang op kantoor en in het openbaar vervoer – ik schrijf met nadruk redelijk – maar in ons eigen huis lukt dat minder goed. De demonen komen daar naar buiten. Ruzies in familiaire kring gaan vaak over erfenissen. Wilt u ruzie in uw familie voorkomen? Laat uw vermogen na aan De Poezenboot of jaag alles er doorheen vóór uw dood.
3. Vooral het gezin is de broedplaats van ruzie en irritatie. Van collega’s kan men nog denken: ik vraag om overplaatsing. Ik zoek een andere baan. Maar elke keer als men naar de partner kijkt moet men toegeven: deze partner heb ik gekozen, tenzij er sprake was van een gedwongen huwelijk.
4. Opvoeden is een nobele onderneming, zie daarvoor mijn korte verhandeling over opvoeden, maar opvoeden is ook schelden en uitgescholden worden. Wie behoefte heeft aan schelden moet kinderen nemen.
5. Er bestaan ruzies zonder schelden waarbij men elkaar min of meer vriendelijk negeert. ‘O, komt tante Marjolein op je verjaardagfeest, dan ben ik niet van de partij.’
6. Ruzie is veelal verspilde energie. Conflicten uit de weg gaan, is mentale duurzaamheid. Valt er niets meer uit de weg te gaan, verdwijn discreet uit het leven van degene met wie u anders ruzie zou hebben gemaakt. In het geval van kinderen en partner lukt dat minder goed.
7. Je zou kunnen betogen dat ruzie het gevolg is van de onwil om alleen te zijn. Men neemt een partner, men maakt kinderen. Ruzie is het gevolg. De ware kluizenaar, die volstrekt alleen leeft en zelfvoorzienend is, zal geen ruzie hebben, hooguit voert hij denkbeeldige strijdgesprekken met anderen.
8. Feestdagen, bruiloften en verjaardagen zijn ideaal voor ruzie. Hoe feestelijker de dag, hoe groter de ruzie kan en zal worden.