Aanstaande zondag praat Bureau Buitenland live vanuit Desmet studio's met verschillende documentairemakers.

Het internationaal documentairefestival is een ideale bestemming voor buitenland-geïnteresseerden, met ontzettend veel verhalen van over de grens. In deze uitzending van Bureau Buitenland passeert een groot aantal films de revue: van Libië tot Mexico, van China tot de Verenigde Staten. Voor elke filmbespreking schuift een gast aan die expert is op dat gebied.

Bureau Buitenland, zondag om 19.04 uur op Radio 1.

Wukan, The flame of democracy

Een Chinees dorp bereikte in 2011 een uniek maatschappelijk punt voor dit land: democratische verkiezingen. Twee jaar later krijgt het nieuw verkozen comité het vuur na aan de schenen gelegd door de dorpelingen. Democratie is geen garantie voor rust, en Wukan blijkt een schoolvoorbeeld van de golf van nieuwe democratieën in de wereld. Of zoals een inwoner tegen zijn nieuwe leider schreeuwt: 'Je bent net als de Egyptische president Morsi!'

Gast: sinologe Nicole Sprokel

narco cultura

Richard Soto bevindt zich midden in de storm van de Mexicaanse drugsoorlog. Hij is forensisch onderzoeker in Ciudad Juárez, een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Alleen al in 2010 werden er 3.622 mensen vermoord. Iedere dag verzamelt Richie vele levenloze lichamen, rijdend door zijn geliefde, maar zo gewelddadige stad. Ondertussen bloeit in de Verenigde Staten een subcultuur waarin het drugsgeweld wordt bewierookt in narcocorridos, de Mexicaanse variant van de gangstarap.

Gast: Mexico-geweld kenner Wil Pansters

manhunt

Spannende reconstructie van de jacht op Bin Laden, en dan met name de vele vrouwen die voor de CIA jarenlang alle intelligence uitvoerden. De film gaat nauwelijks over de vangst zelf, echt over het denkwerk erachter. Erg mooi gemaakt, vooral wat betreft beeldvoering naast de talking heads. De boodschap van Manhunt is: middelen heiligen het doel. 'Je kunt wel een filosofisch debat houden,' zegt hoofd millitaire acties, 'maar uiteindelijk gaat het er om wat je aan het einde van de dag zegt. Yes or No?' En vrolijk eindigt het niet: 'this is going to happen again,' voorspelt een van CIA veldmensen.

Gast: Ben de Jong (UvA)

Fotograaf Kadir van Lohuizen reist de wereld over op zoek naar verhalen van mensen die om verschillende redenen hun geboortegrond verlieten. Zijn foto's vertellen verhalen die blijven liggen nadat de grote nieuwscorporaties zijn vertrokken. In Moving Stills ontmoeten we Van Lohuizen aan het eind van een lange reis langs de PanAmerican, vanuit het zuidelijkste puntje van Chili, naar het noorden van Alaska. Hier heeft hij zijn zinnen gezet op het fotograferen van verboden terrein: de olievelden, en de werkers die er van alle windstreken naar toe komen om te werken. Moving Stills toont de dagelijkse praktijk van deze gedreven fotojournalist, voor wie journalistiek pure noodzaak is. Van Lohuizen wil met zijn foto’s, video’s en audio een tegenwicht bieden aan de commerciële nieuwsmedia door vergeten conflicten en rampen onder de aandacht te brengen.

Gasten: Kadir van Lohuizen en Tinus Kramer

first to fall

Hamid (26) en Tarek (21), twee in Canada studerende Libiërs, keren in 2011 terug naar hun moederland om, gewapend met camera’s en geweren, te strijden in de revolutie tegen Khadaffi. De film volgt de studenten gedurende acht heftige maanden in een chaotisch, levensgevaarlijk Libië, aan de hand van de vaak schokkende beelden die ze eigenhandig schoten. Hamid en Tarek vertellen openhartig over de heftige oorlogservaringen in de lange maanden die hun levens voorgoed veranderden.