Hard werken en netjes belasting betalen – dat is de taak van de gehoorzame burger. Maar dit ‘sociaal contract’ lijkt behoorlijk afgebrokkeld. Mensen die het makkelijkst geld verdienen, geven daar het minst voor terug: ze sluizen kapitalen weg naar belastingparadijzen, boren voor een zacht prijsje de grond leeg, gebruiken hun politieke macht om nog meer geld te verdienen.
In deze soms droef, soms hoopvol stemmende inventarisatie van het afkalvende systeem toont filmmaker Fredrik Gertten (Push, Bikes vs Cars) hoe corruptie en sociale ongelijkheid een wereldwijd toenemend probleem vormen, maar dat er óók nog genoeg mensen zijn die deze trend willen keren. Activisten in diverse landen vertellen wat hen deed besluiten om in opstand te komen, en hoe ze worden tegengewerkt.
Beelden van hun dagelijks leven worden afgewisseld met bespiegelingen van de Nederlandse historicus Rutger Bregman (auteur van de bestseller De meeste mensen deugen) en de Amerikaanse auteur Sarah Chayes, die zoeken naar een antwoord op de vraag of corruptie wereldwijd zal winnen, of dat eerlijkheid toch het langst duurt.
Zondag 12 november 13.30 uur, Carré Amsterdam
Moderatie nagesprek door Maaike Schoon (Buitenhof)
Te gast: Fredrik Gertten (regisseur) en Rutger Bregman
Het nagesprek is in het Engels