Dorst presenteerde tijdens audiofestival Oorzaken (30 september t/m 2 oktober in de Brakke Grond, Amsterdam) een sneak prehear van de podcasts die in het najaar van 2016 en in 2017 uitgebracht worden. Hieronder kan je daarvan meegenieten!

De teaser van Het maakbare geweten, van Ruben Pest en Robin van Gelder. In drie afleveringen gaan zij op pad om de verschillende facetten van het geweten te onderzoeken. Kunnen we een baby als een psychopaat zien?

De makers

Robin van Gelder (1986) schrijft scenario's en maakt dingen als De laatste winkel en Museam. Hoe hij enkel met geluid verhalen kan maken, ondekt hij nu met het maken van podcasts. Een goede podcast geeft hem het gevoel dat hij nog kent van toen hij als klein ventje werd voorgelezen. "Gretig en vol van verwondering meegevoerd worden door de maker en je eigen fantasie. Dat gun ik iedereen."

Voordat podcasts zijn palet uitbreidde vertelde Ruben Pest (1986) zijn verhalen in installaties en korte films. Ruben vindt het tof dat podcast relatief nieuw is en er nog zo veel te ontdekken valt qua stijlen en vertelvormen. "Daar wil ik zeker in mee ontdekken! Het gave van het medium vind ik dat het je meesleept maar dat het genoeg ruimte laat voor verbeelding, verwondering of een eigen visie op het onderwerp." Samen met Robin van Gelder monteert Ruben een pilot over ‘Het maakbare geweten’ en tegelijk zijn er al nieuwe ideeën ontstaan over utopieën, doemscenario's of deurbellen waar podcasts uit kunnen ontstaan. 

 

Een teaser van Schadenfreude, een serie van Elfie Tromp over de grote en kleine mislukkingen van het leven. Hoewel het gewoon weer etenstijd werd, de beurs geen crach beleefde en Lindsay Lohan bleef leven, was het leven van maker Elfie Tromp en de geïnterviewden na hun mislukking nooit meer hetzelfde. Eind oktober horen we of Schadenfreude subsidie krijgt van het Mediafonds.

Elfie Tromp

Elfie Tromp (1985) is schrijver en columnist. Onlangs verscheen haar tweede roman Underdog die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte. In 2013 won zij de VPRO Bagagedrager, de prijs voor jonge reisjournalisten. In het najaar presenteert zij de podcastserie Schadenfreude bij VPRO, over de grootste en meest gênante momenten in ons leven. "Podcasts zijn een vrije vorm van verhalen vertellen die me erg aanstaat. Je laat de luisteraar wegzakken in een wereld die ze nog niet kennen om daar vertederd, verrast of gelouterd weer uit terug te keren. Het is prettig dat je zelf kan kiezen wanneer je luistert. Treinreizen vliegen voorbij, sportschoolbezoekjes worden leuk en slapeloze nachten worden gevuld."

Een teaser voor Sterk Water, de zesdelige documentaire audioserie van Babette Rijkhoff met spannende, waargebeurde, onverwachte, exotische verhalen die gebeurd zijn op Terschelling. Eind oktober horen we of Sterk Water subsidie krijgt van het Mediafonds.

over Babette

Babette Rijkhoff (1984) ontdekte dit jaar de schoonheid van radio en podcasts. "Ik vind het zo tof dat je met geluid iemand een sfeer en belevingswereld in kan trekken". Eerder dit jaar maakte ze de podcastserie Hartje stad. Momenteel werkt Babette aan een nieuw plan voor een podcast in samenwerking met VPRO Dorst.

Een teaser van Babylon, de driedelige podcast van schrijvers Tom Hofland en Pascal van Hulst. Een liefdesverhaal met een twist.

de makers

Als kleine jongen droomde Pascal van Hulst ervan om operazanger te worden. Zijn toekomst lag al besloten, dat wist hij zeker. Twintig jaar later lijkt het leven anders te beslissen en schrijft Pascal scripts en muziek voor theater en film of zit hij thuis podcasts te monteren. Ook mooi! En of Pascal nu podcasts maakt of later toch nog operazanger wordt doet er eigenlijk niet meer toe. Hij grijpt zich vast aan de deugden des leven en tracht in het moment te doen wat hem het mooiste lijkt. De ene keer is dat een liedje zingen, de andere keer een podcast maken, maar doorgaans ook gewoon in de tuin zitten met een biertje.

Tom Hofland (1990) is schrijver en programmamaker en was in het verleden ijscoman, apentrainer en verkoper van herenmode in een inmiddels failliet warenhuis. In 2017 verschijnt zijn debuutroman bij Uitgeverij Querido. In de toekomst hoopt hij ooit nog illusionist, hovenier en mariene bioloog te kunnen zijn, maar nu is hij vooral heel erg verliefd op radio. "Podcasts zijn voor mij een openbaring, omdat je een wereld kan scheppen met alleen geluid.
Juist door het weglaten van beeld gaat de luisteraar zelf beelden scheppen, die mooier en intenser zijn dan welke film dan ook."

de makers

Nele EeckhoutSiona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alledrie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd drievoudig gebundeld in Audiocollectief SCHIK. SCHIK maakt audioverhalen voor thuis en op locatie, en wil experimenteren op het grensvlak van audio en performance.

Bob is een vierdelige audioserie van audiocollectief SCHIK die de mogelijke waarheden onderzoeken van een vrouw die pas op 84-jarige leeftijd begint te vertellen over de liefde van haar leven; een man van wie haar kinderen nog nooit hebben gehoord en niet hun vader is. Eind oktober horen we of Bob subsidie krijgt van het Mediafonds.

 

 

Sneak prehears