pom

Ha, beste Mijn-vader-is-een-afhaalchineesluisteraar. Jij hebt naar de podcast geluisterd en je hebt misschien zelfs wel een beetje trek gekregen. We nemen het je niet kwalijk hoor. Sterker nog, wij faciliteren jouw diepste behoeftes. Want laten we eerlijk zijn: je wekelijkse bak doodgekookte volkorenspaghetti waar je altijd die pot chemische bolognesesaus overheen sodemietert, is het inmiddels ook niet meer helemaal. Nee, jij hebt behoefte aan Neerlands meest culinaire hits van buiten de grenzen. Dus kijk niet verder en kook jezelf helemaal de moeder met deze originele recepten uit onze podcastserie Mijn Vader is een Afhaalchinees.

een Surinaamse klassieker

Ditmaal koken we: pom. Deze Surinaamse klassieker uit de hand van grootmeester Mavis Hofwijk is het allerlekkerste op een getoast broodje en is ideaal voor jouw tussentijdse trek. Ook al hoeven we het je met dit recept vast niet te wensen, doen we het toch: succes!

wat dan?!

voor de tayer

1 kilo lufo pom tayer 
2 eetlepels piccalilly
2 eetlepels suiker
handje fijngesneden selderij
halve ui, fijngesneden
tomaat, in blokjes
boter om in te vetten


 

voor de saus

500 gram kippendijen
zonnebloemolie
1 tomaat, in blokjes
1 ui, grof gesneden
2 eetlepels suiker
handje fijngesneden selderij
klein blikje tomatenpuree
+/- 1 eetlepel bouillonpoeder (Aromat), of naar smaak
+/-300 ml water

handig wel

dikke hapjespan
ovenschaal

 

 

 

 

hoe dan?!

de tayer

  • Ontdooi de tayer helemaal. En ik bedoel echt HELEMAAL, niet nu al de kantjes er vanaf lopen.
  • Meng daarna de piccalilly erdoor, samen met de ui, tomaat, selderij en suiker.
  • Zet de hele shabang apart.

de saus

  • Pak de dikste hapjespan die je hebt en doe daar een flinke scheut zonnebloemolie in.
  • Bak de uien glazig en doe het kippenvlees erbij.
  • Wacht totdat de kip een beetje getanned is (niemand wil salmonella) en doe dan de tomatenpuree erbij. Bak het even mee, maar niet laten aanbranden. Baanbrekende protip #1: om de temperatuur te verlagen, zet je het vuur zachter.
  • Doe de suiker, de selderij en het bouillonpoeder (of blokje) erbij. Voeg vervolgens het water toe.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Leukste van alles: PROEF! Het zuur van de tomatenpuree, het zoete van de suiker en het zoute van de bouillon moeten in balans zijn. En anders: gebruik je instinct. We geloven in je.
  • Voeg de tomaat toe en laat het lekker pruttelen.

de pom

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Schep de saus van de kip bij de tayer. Zorg dat je genoeg saus hebt en meng het schepje voor schepje (geduld is een schone zaak). De pom moet niet te zompig worden, maar pompig if you will. Stevig als een soort deeg dus.
  • Roer alles door elkaar en proef weer (yaaas): de tayer moet net zo smaken als de saus van de kip. Smaakt het naar schoenzool? No worries, knal er gewoon nog wat piccalilly bij of wat suiker als je hem te zoet of te zuur vindt.
  • Vet het bakblik in en schep de pom in het blik. Protip #2: verwarm de pom voordat je deze in het blik stopt nog even op hoog vuur, dan is-ie sneller gaar.
  • Protip #3: Giet wat olijfolie op de bovenkant zodat het niet aanbrandt.
  • Bak de pom in ongeveer twee uur goudbruin.
  • VRETEN BITCH
     

tips

nog één laatste protip

Protip #4: Niet zeker of ‘ie gaar is? ‘T is net een cake. Pomp er een sateprikker in. Is de prikker niet nat, dan is de pom gaar.

 

 

antitip

Antitip #1: mayo