‘’Chinezen zijn welkom in Nederland. Zij doen het hier uitstekend. Ik heb er zelfs één op mijn kandidatenlijst staan’’, aldus Geert Wilders. ‘’Dit in tegenstelling tot islamitische migranten afkomstig uit Marokko of Turkije’’, voegt hij hier toch nog even snel aan toe.

Deze plotselinge mildheid tegenover een niet-Nederlandse cultuur heeft hoogstwaarschijnlijk weinig te maken met tolerantie. Chinezen laten hun cultuur namelijk nauwelijks laten zien in Nederland. Over het algemeen vormen zij een erg gesloten gemeenschap. Toch vierden ruim 100 000 Chinezen hier afgelopen jaar hun honderdjarig bestaan.

Het ziet er naar uit dat de Chinese cultuur in een zeer nabije toekomst de hele wereld aangaat. Met een opkomende kapitalistische economie lijkt China dan ook perfect aan te sluiten op het westen. Maar is dit op andere vlakken ook het geval? Of bevat de samenleving achter deze opkomende wereldmacht elementen die geheel om de Nederlandse nuchterheid heen leven?

chinese draak

De Chinese draak staat symbool voor geluk en voorspoed. Samen met de schildpad, de eekhoorn en de feniks behoort hij tot één van deze vier hemelse dieren. En een hemels dier sta je niet in de weg. Als de heilige koe in India overal mag lopen, dan mag de hemelse draak in China overal vliegen.

In de bergen rondom Hong Kong zou een draak leven die elke nacht ontwaakte om zeewater te drinken. Dit vormde een heus probleem toen er plannen werden gesmeed voor de bouw van een flat aan de rand van het strand Repulse Bay, uitkijkend op de bergen. Het leven van honderden mensen zou ’s nachts op het spel staan, want de dorstige draak vloog de flat met gemak omver. Na een lange discussie werd er een creatieve compromis gesloten: een gapend gat te midden van de flat. De omvang hiervan was gebaseerd op de waar gemeten taille van de draak.

begrafenissen

Wit is de westerse kleur voor zuiver-, puur- en heiligheid. De bruid trouwt in het wit en wit is ook de kleur van vrede. In China is wit echter de kleur van de dood. Tijdens begrafenissen hullen de bezoekers zich dan ook in een tenue dat naar westerse begrippen nog het meest vergeleken kan worden met Klu Klux Klan-kleding: wit met een sluierachtige puntmuts.

Oorspronkelijk worden alle materiële, aardse bezittingen van de overledene verbrandt tijdens een Chinese begrafenis. Tegenwoordig is dit echter enkel nog symbolisch. Door middel van papieren auto’s, kartonnen huizen en nagemaakt geld van de ‘’Paradise Bank’’ wordt dit ritueel in stand gehouden. 

feng shui

Letterlijk vertaalt ‘’wind en water’’. Feng Shui is een techniek die balans breng tussen het natuurlijke en het door de mens gemaakte. In China wordt deze techniek toegepast tijdens het creëren van een woon- of werkruimten, zowel bij de architectuur als bij de inrichting. Het benaderen van een Feng Shui-deskundige is in China even alledaags als het benaderen van een makelaar.

Tijdens het creëren van een ruimte zijn er namelijk nog al wat zaken om rekening mee te houden, volgens de Feng Shui wetten. Zo is een spiegel plaatsen tegenover een bed verboden terrein, net zoals met de voeten richting een deur of toilet slapen. Aquaria doen het goed, al is een oneven aantal goudvissen dan weer niet zo veelbelovend. De Chinees-Amerikaase architect I.M. Pei ontwierp het gebouw van de Bank of China in Hong Kong, maar Chinezen kijken er met pijn in hun hart naar: het gaat tegen alle beginselen van de Feng Shui in, wegens de X-vormen.

Met dank aan tolk Tijn Rümke.

Dit item werd eerder gepubliceerd op een van de vorige Dorst weblogs.