Net als elke andere reden om je snor te laten staan vinden wij bij Dorst dit een mooi initiatief. Reden genoeg om de snor an sich vandaag en morgen een beetje extra in de schijnwerpers te zetten. We belden daarom met Snorrenclub Flevoland, waar alles draait om het harige pronkstuk dat door de eeuwen heen menig koning, groot zeevaarder en excentrieke kunstenaar gesierd heeft.
Morgen start de maand Movember, oftewel: the Moustache Season. In maar liefst dertien landen wereldwijd vindt deze dinsdag een zogeheten ‘Shave Down’ plaats, waarbij mannen zich voor de laatste keer in de komende 30 dagen zullen scheren. De snor blijft de rest van deze maand onaangetast. Dit alles gebeurt in het kader van de strijd tegen prostaatkanker.
De snorrenclub
“Deze snor heb ik al 47 jaar,” vertelt Jos Straatsma (65), voorzitter en tevens oprichter van Snorrenclub Flevoland. “Op mijn vijftiende werd ik op mijn fiets aangereden door een zandwagen, zodoende kwam ik in het ziekenhuis terecht. Ik had toen al een kleine snor. De zustertjes in het ziekenhuis vonden het wel interessant, ze hadden er behoorlijk wat opmerkingen over. Ze vroegen me wat ik precies met mijn snor van plan was. Wilde ik hem laten groeien? Zou ik hem afscheren? Dat was het moment waarop ik bedacht welke kant ik hem op wilde hebben: met de krul naar boven.
Met de snor boven het maaiveld uit
Zo lang iemand maar gezellig is en een snor heeft, dan mag hij bij de club. Dat kan een grote snor zijn, een kleine snor, dat maakt allemaal niet uit. Een snor is een snor. We zijn nu met 22 leden, voornamelijk oudere mannen. De snor is modegevoelig en jonge mannen dragen tegenwoordig niet gauw een snor meer. In het buitenland zie je veel vaker jongeren bij de snorrenclubs. In Duitsland of Engeland zijn de clubs ook veel groter, honderden leden soms. In Nederland is dat toch minder. We zijn er te nuchter voor, denk ik. Hollanders zijn meer van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Steek maar liever niet boven het maaiveld uit.
Als je hier in de kroeg zit en jij bent de enige die een snor heeft? Reken maar dat daar een opmerking over komt. Dat kan vroeg zijn, dat kan laat zijn, maar er komt een opmerking. De meeste mensen hier trekken zich veel te veel aan van wat een ander van ze vindt. Kuddegedrag. Toen de Beatles in opkomst waren bijvoorbeeld, toen had iedereen ineens lang haar. Dat is gewoon achter elkaar aanhollen. Maar goed, iedereen moet dat zelf weten natuurlijk. Ik vind het prima als men een kuddedier wil zijn.
Geen blotebillengezicht
Ik wil nooit meer zonder mijn snor. Ik ben er aan gewend en het is makkelijk. Hij gaat vanzelf overal met me mee naartoe, ik hoef hem niet te roepen of wat dan ook. Ook al krijg ik veel opmerkingen als ik over straat ga, dat deert me niet. Als we met z’n allen op pad gaan op onze clubdagen, dan is dit nog veel meer het geval. Vorig jaar waren we bijvoorbeeld met de snorrenclub een dagje naar de Kerstmarkt, in Duitsland. Dan wordt je dus tientallen keer staande gehouden omdat mensen foto’s van ons willen maken. Wel ja, dat is toch leuk?
De snor is een wereldwijd fenomeen. Als je echt alle snorrenfeesten, -wedstrijden en -verkiezingen af zou willen gaan? Dan zit je zeker twee keer per maand in het buitenland. Ik ben dan ook niet bang dat de snor ooit uit het straatbeeld zal verdwijnen. Mannen hadden altijd snorren en zullen altijd snorren hebben. Vroeger zongen ze dat ook in de liedjes: mannen met snorren en baarden? Dat waren de échte mannen. Eén keer heb ik hem er zelf afgehaald, toen ik ging trouwen. Gelijk na ons huwelijk zei mijn vrouw echter dat ik hem maar weer snel moest laten groeien. Ze vond het niks, dat blotebillengezicht.
Natuurlijk zou ik het leuk vinden als jonge mannen ook na deze maand beslissen om hun snor te laten staan. Maar, ze moeten dat alleen doen omdat ze het echt zelf willen. Want als je er achter staat, verzorg je je snor ook veel beter. Ik zeg altijd: een snor moet je dra-gen met trots!”
Dit item werd eerder gepubliceerd op een van de vorige Dorst weblogs.