De omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus werd altijd geroemd om zijn rijke zoetwaterbronnen, prachtige tuinen en productieve boomgaarden. Die dagen zijn voorgoed voorbij, zegt Francesca de Châtel. Het gebied is veranderd in een dorre woestenij.
Dat komt niet door de burgeroorlog van de afgelopen jaren. Het is eerder andersom: droogte was een van de belangrijkste aanjagers van de ontevredenheid die leidde tot de opstand. En die droogte is op zijn beurt vooral te wijten aan mismanagement, niet aan de grillen van de natuur.
De journaliste reisde een groot deel van de afgelopen veertien jaar door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar ze uitzocht welke rol zoet water speelt in de geschiedenis, cultuur en politiek van het gebied. In 2005 verscheen haar boek Het water van de profeten (waarover Wim Brands haar interviewde in het tv-programma Boeken etcetera, zie onderaan deze pagina). Sindsdien heeft ze zich nog veel verder in het thema verdiept. Met name in Syrië, want ze woonde van 2006 tot 2010 in Damascus en was er hoofdredacteur van het Engelstalige maandblad Syria Today. Volgende week verdedigt ze haar proefschrift Vanishing water landscapes in the Middle East aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.