De ministers van Buitenlandse Zaken van alle NAVO-landen troffen elkaar deze week in Brussel. Naast de verdediging van Europa en de toekomst van de NAVO spraken ze elkaar over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. In Buitenhof minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de verhoudingen in het Bondgenootschap.
Amerika is ‘heel kritisch over Europa en over Europese landen’, aldus Veldkamp. ‘Ze doen natuurlijk liever zaken met allerlei afzonderlijke Europese hoofdsteden dan met een unie die een blok vormt, bijvoorbeeld over handelstarieven’. Sinds Donald Trump het Witte Huis bewoont, dreigen de VS om uit de NAVO te stappen. De minister is er inmiddels van overtuigd dat ‘de NAVO staat. Dat wordt telkens uitgedragen. Ik ga er echt van uit dat het bondgenootschap inclusief ook artikel 5 en ook de Amerikaanse nucleaire garantie staat’. Veldkamp ziet ook dat de VS hun blik meer op Azië richten. Tegelijkertijd blijven de Amerikanen kritisch richting Europa: ‘zij vinden ons geopolitieke parasieten. Zij vinden dat wij als Europa meeprofiteren van de verdediging en van de politieagent die Amerika decennialang is geweest’. Veldkamp ziet dat er bovendien meer gesproken wordt over invloedssferen. Hij stelt dan ook: ‘we moeten weer de taal van de macht leren spreken’, want ‘we leven niet in oorlogstijd maar wel in afschrikkingstijd’.
Veldkamp was eerder deze week in India. Is dat land ons goed gezind? De Indiërs zien de wereld ‘multipolair’: bestaande uit een aantal grote polen. China, Amerika en ook Rusland. India ziet graag ‘dat Europa zo'n pool wordt. Want dat zien ze als een vriendelijke en voorspelbare pool’. Deze samenwerking kan interessant zijn denkt de minister. ‘Zij zijn een belangrijke nieuwe pool in de wereld. En wat ik interessant vind, ze houden ons ook op een interessante manier spiegels voor’.
Aan het eind van dit gesprek kijkt de minister naar de beelden, gepubliceerd door The New York Times, van de hulpverleners die door het Israëlische leger zijn beschoten en vervolgens in een massagraf zijn verborgen. ‘Het Palestijns leed in de Gazastrook is niet te verdragen’, reageert de minister. Is het een schending van het oorlogsrecht? ‘Daar lijkt het wel op. Daar moet dus ook een stevig onderzoek naar plaatsvinden’, stelt Veldkamp. Is dat voldoende of moet het kabinet het optreden van Israël veroordelen? ‘Landen als Ierland doen alleen maar veroordelende verklaringen uit’. ‘Wij proberen dingen gedaan te krijgen’, aldus de minister.
Lees meer:
- Israël geeft toe: ‘Eerste lezing over gedode hulpverleners in Gaza klopt niet’ (NRC)
- Oorlog in Gaza (NOS)
- Rutte smiles and Rubio flees as NATO survives a summit (Politico)
- India denounces ‘stifling’ EU carbon tax on imports (Financial Times)
- India economy report predicts sluggish growth, pushes for more reforms (Reuters)
- Het economisch profiel van India (CBS)
- EU en India willen voor eind 2025 vrijhandelsverdrag sluiten (Trouw)
- Premier De Wever noemt nieuwe handelstarieven VS “een echte catastrofe”, maar “stupiditeit beantwoorden met stupiditeit, is niet verstandig” (Nieuwsblad)