13 april

Deze week in Buitenhof: Onno Eichelsheim over versterken van de krijgsmacht, Beatrice de Graaf bespreekt het verval van de liberale wereldorde, Dirk de Wachter sluit aan om te praten over leven in onzekere tijden, de nieuwsfoto met Ahmet Polat

over het versterken van de krijgsmacht

Of het nu gaat om een wapenstilstand in Oekraïne of de Russische dreiging aan de grenzen van de NAVO: de Nederlandse krijgsmacht moet zich voorbereiden op deelname aan een internationale inzet. Afgelopen week riep de Commandant der Strijdkrachten alle 76.000 Defensiemedewerkers per dagorder op om zich versneld gereed te maken. Generaal Onno Eichelsheim schuift aan over de paraatheid van de Nederlandse krijgsmacht en de vraag hoe Nederland kan bijdragen aan de bescherming van de Europese veiligheid. 

'De noodzaak is tweeledig: ‘We zijn bezig de krijgsmacht gereed te stellen voor het verdedigen van bondgenootschappelijk grondgebied’, aldus de generaal. Daarnaast houdt hij rekening met een staakt-het-vuren en ‘het kabinet vraagt om Nederlands inzet voor een internationale coalitie’. Ook houdt Eichelsheim er rekening mee dat door een staakt-het-vuren 'Russische troepen worden vrijgemaakt die ergens anders rondom het bondgenootschappelijk grondgebied verschijnen en dat je daar weer op moet reageren’.  

‘De coalition of the willing is niet nieuw’, aldus de Commandant der Strijdkrachten. 'Nu is het o.l.v. Frankrijk en Engeland, dat is nieuw'. De Oekraïense krijgsmacht is 'de belangrijkste factor voor het afschrikken van Rusland naar de toekomst toe', stelt hij.  Generaal Eichelsheim is optimistisch over de verhoudingen tussen de VS en Europa en denkt dat op het ‘politieke vlak men zich bewust is van het feit dat Amerika niet zonder Europa kan. En Europa niet zonder Amerika kan’. 

Vooruitblikkend op de NAVO-top in Den Haag stelt Eichelsheim: ‘wij moeten vanuit de kracht van Europa denken’. Hij doelt daarmee op militaire versterking en de Europese ‘defensie-industrie naar een hoog niveau’ brengen. 

Lees meer:

 

Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten

Loopbaan
- Directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst
- Directeur Operaties Koninklijke Luchtmacht
- Hoofd Helikopter Operaties
- Hoofd Sectie Helikopters Koninklijke Luchtmacht

Eerder in Buitenhof op 9/6/24 over geestelijk voorbereiden op oorlog

over het verval van de liberale wereldorde

Nooit hebben we er in het Westen rekening mee gehouden dat de liberale wereldorde misschien wel eindig was. Europa lijkt steeds meer alleen te staan op het gebied van mensenrechten, emancipatie van minderheidsgroepen en vrouwenrechten. Hierover hoogleraar geschiedenis van internationale betrekkingen in Utrecht Beatrice de Graaf.

De Graaf heeft de afgelopen tijd, ondanks de mondiale crisissfeer voorbeelden gezien van de kardinale deugen: ‘rechtvaardigheid, moed, wijsheid en gematigdheid, geloof, hoop en liefde.’ De Graaf zag ‘allerlei publicaties verschijnen in de psychologie, in de pedagogiek, in de politiek. Dat mensen toch juist in die duisternis weer op zoek gaan naar wat houvast’. Sinds Donald Trump aan de macht is, ziet de hoogleraar een grondhouding in de politiek ‘van strijd, van intimidatie, van openlijke provocatie. En de tegenkrachten, de krachten van solidariteit, van empathie, die zijn eigenlijk stil geworden’.  

Beatrice de Graaf ziet ook dat Trump en Poetin onderschat worden en noemt dat ‘geo-ideologische ongeletterdheid’. In Europa zien velen Trump als een klein kind en ‘deranged’. ‘Maar hij neemt die moeite om zo'n land te leiden, omdat hij echt een nieuwe wanorde wil creëren’. De Graaf onderscheidt vier dimensies die Trumps gedachtengoed vormen: Allereerst de Monroedoctrine en Make America Great Again, Manifest Destiny met ‘een sterk racistische ondertoon. Ten tweede de post-liberalen, die zeggen dat ‘de liberale wereldorde heeft gefaald’. Als derde noemt de Graaf de extremistische White Christian Nationalists. Met als belangrijke denker, Doug Wilson bekend van empathy is a sin.’ Als vierde onderscheidt ze denkers die een toekomst schetsen 'waar we te maken hebben met een nieuwe mens. Een soort übermensch. En iedereen die daar niet aan voldoet, die doet er niet meer toe’. 

Aan het eind van het gesprek wijst De Graaf op de kracht van Europa en stelt ze dat we terug moeten gaan naar de basiswaarden van het NAVO-verdrag: 'vrede, democratie, rule-based order, human rights. En wij kunnen dat. En we kunnen dat ook economisch’. 

Lees meer

 

Beatrice de Graaf

Hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (UU)

Loopbaan
- Columnist NRC en Historisch Nieuwsblad 
- Visiting Fellow Cambridge University
- Hoogleraar Conflict en veiligheid (UL) 

Publicaties
- Schrijver Huizingalezing (2024)
- Radicale verlossing: Wat terroristen geloven (2021)
- Tegen de terreur (2020)
- Theater van de angst (2010) 

Prijzen
- Arenberg Prize for the Best Book in European History (2022)
- Stevin Premie (2018)
- Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs (2005)

Eerder in Buitenhof op 22/12/24 over omgaan met onzekerheid en dreiging: lessen uit de geschiedenis

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.

Bron:  Brendan Mcdermid/ Reuters 
'Als je een foto van hem ziet, dan weet je, het gaat niet zo goed met de beurs'.

Deze foto is gemaakt op 7 april 2025, in New York, Verenigde Staten. Op de foto zien we de bekende effectenhandelaar Peter Tuchman: ‘de Einstein van Wall Street’.

Kijk op Instragram

Lees meer:

 

over leven in onzekere tijden

We leven in een tijd waarin de grond onder onze voeten voortdurend lijkt te schuiven. (Geo) politieke verdeeldheid, wankelend vertrouwen in instituties en daarbij lijkt het gesprek tussen mensen te verharden. Voor velen is het moeilijker dan ooit om richting of troost te vinden. Hoe blijven we in zulke tijden niet alleen overeind, maar ook verbonden met elkaar? Een gesprek over de grote wereld en het kleine leven, over medemenselijkheid, zingeving en de kunst van het mens-zijn in onzekere tijden met psychiater Dirk De Wachter. Hoe houden we het 'wij' levend in een wereld die steeds meer in 'zij' en 'wij' uiteenvalt? 

‘Mijn cultuurkritiek is dat wij in onze westerse samenleving te veel terugplooien op het ikkige, op het alleenige, op het zelvige. En dat zeker in onzekere tijden, in lastige tijden, de verbinding met de ander zo belangrijk is’, aldus De Wachter. Volgens De Wachter doe je dat 'door zorgzaam te zijn, door met de ander connectie te maken. Dat gaat over kleine dingen in het gezin en met uw geliefde en met de mensen die u nabij zijn, maar ook wel in uw straat, in uw wijk, op uw werk. Hoe kunnen we aandacht hebben voor de medemens?’  

Ondanks dat De Wachter weinig financiële kennis heeft, geeft hij toch beleggingsadvies: 'Ik zou graag mensen willen aanzetten om te beleggen in verbinding, in samenzijn. Dat is een belegging die een heel goed rendement heeft op korte, maar ook op lange termijn. Als het slechte tijden zouden zijn, ik hoop dat dit niet het geval is, dan is het met anderen zijn en samen dat kunnen doormaken heel erg wezenlijk. De veerkracht van de mens heeft te maken met het samen moeilijke tijden kunnen doorstaan’. 

Lees meer:

Dirk De Wachter

psychiater

Publicaties
- Vertroostingen (2022)
- De wereld van De Wachter (2016)
- Borderline Times (2012)

Eerder in Buitenhof op 18/12/23 over verbinding in donkere dagen

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.