8 september

Deze week in Buitenhof: Rob Jetten over een nieuw parlementair jaar, Khadija Arib bespreekt de Schipholplannen van het nieuwe kabinet, Hans de Geus over stijgende huurprijzen en Dirk Draulans sluit aan om te praten over hoe mens en dier kunnen samenleven

het nieuwe parlementaire jaar

D66-leider Rob Jetten veranderder afgelopen zomer om zichzelf te veranderen van minister tot oppositiepoliticus. Hoe kijkt hij aan tegen de nieuwe politieke wind die er waait als het gaat om onderwijs en de aanpak van stikstof? Gaat het hem lukken om met andere oppositiepartijen kabinetsplannen aan te passen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijkste debat van het politieke jaar? Welke invloed heeft het extraparlementaire karakter van het kabinet Schoof. Eem vooruitblik naar de komende maanden. 

Jetten bereidt zich samen met de oppositie voor op de Algemene Politieke Beschouwingen. Relevant voor hem: ‘de migratiecrisis, de woningnood en investeren in de economie van die toekomst.’ Minder relevant zijn volgens hem alle ‘gedoetjes die de partijleiders onderling hebben’. ‘Wij steunen voorstellen van het kabinet die goed zijn. Maar we zullen ook gewoon zelf voorstellen doen om slechte plannen van tafel te krijgen’, stelt hij. ‘We zijn een partij in het midden. We kunnen rechts en links bij elkaar brengen.’ Jetten verbaast zich over de kabinetsplannen voor Schiphol: ‘wat ons betreft komt die nachtsluiting van Schiphol er gewoon'.

Lees meer: 

Rob Jetten

Partijleider D66

- Minister voor Klimaat en Energie
- Fractievoorzitter D66
- Lid Tweede Kamer D66

in Buitenhof op 7/4/24 over oppositie voeren en problemen oplossen

Reactie Thom van Campen, VVD Kamerlid

Phil Nijhuis

"D66 heeft helemaal gelijk dat alles helemaal onduidelijk is nu. Maar ze hebben boter op hun hoofd, ze hebben met de polarisatie op het gebied van stikstof ervoor gezorgd dat een partij als BBB flink in het zadel is gekomen. BBB en de PVV hebben altijd gezegd dat het stikstoffonds een pot met geld is om boeren mee weg te jagen, maar dat is natuurlijk niet het geval.

Nu is, door de onderhandelingen en de polarisatie van D66, die pot met geld weggevallen en moet de minister met dwingende maatregelen boeren tegemoet gaan treden. Dat is veel erger; met dat geld kon je bijvoorbeeld de boeren tot aanpassingen bewegen in hun bedrijf. Dat kan nu allemaal niet meer.

De Vogel- en Habitatrichtlijn staat overeind en de Nitraatrichtlijn ook maar een groot fonds had de uitvoering daarvan veel makkelijker gemaakt. Door de polarisatie, onder andere door D66, is dat weggevallen en zullen boeren met veel hardere maatregelen te maken krijgen."

Thom van Campen, VVD Kamerlid

over de Schipholplannen van kabinet Schoof

Khadija Arib is sinds maart voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol. Deze week werd bekend dat Schiphol veel minder hoeft te krimpen dan aanvankelijk de bedoeling was. Welke gevolgen heeft dat voor de omwonenden van Schiphol? Zijn de maatregelen die de politiek wil nemen om de overlast van de bewoners tegen te gaan wel voldoende? Wat kan Khadija Arib als voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol hieraan doen? 

De nachtsluiting was onderdeel van het 8-puntenplan voor een ‘schoner, stiller en beter Schiphol’. 'De economische belangen staan voorop en de belangen van de burgers worden ondergeschikt gemaakt', aldus Arib. Een bewustwordingsprogramma, zoals de plannen inmiddels worden gezien door de nieuwe CEO van Schiphol Pieter van Oord, zal volgens Arib weinig invloed hebben op de bewoners. 'Stillere vliegtuigen, het is alsof je twee stofzuigers hebt die aanstaan en als je één stofzuiger weghaalt heb je nog steeds last van de herrie.' Volgens Arib is het besluit rondom Schiphol gebaseerd 'op een sterke lobby vanuit de vliegtuigmaatschappijen en helaas ook Schiphol waar nauwelijks rekening wordt gehouden met de omwonenden.' De term schiphollen komt aan het eind van het gesprek nog ter sprake, geïntroduceerd aan de Buitenhof tafel door oud-minister van Milieu Pieter Winsemius in 2017.

Lees meer:

Khadija Arib

Voorzitter Maatschappelijke Raad Schiphol

Loopbaan
- Voorzitter Tweede Kamer 
- Lid Tweede Kamer PvdA
- Beleidsmedewerker gemeente Amsterdam
- Onderzoeker Erasmus Universiteit

Publicaties
- Allah heeft ons zo gemaakt (2011)
- Couscous op zondag, een familiegeschiedenis (2009)

Eerder in Buitenhof op 5/6/22 over dalend vertrouwen in de politiek

Reactie Schiphol

"Zoals staat in ons 8-puntenplan is geluidsreductie voor ons essentieel. In het maatregelenpakket van I&W [Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat] zit ook een voorgestelde maatregel voor differentiatie van de havengelden, waarover Schiphol al in gesprek is met de luchtvaartmaatschappijen. De inzet van Schiphol is de havengelden zo aan te passen dat luchtvaartmaatschappijen financieel meer worden aangemoedigd om overdag en ‘s nachts met stillere vliegtuigen te vliegen.

In ons 8-puntenplan en in recente gesprekken met het ministerie hebben wij ook gepleit voor een nachtsluiting, omdat wij denken dat het van grote waarde kan zijn voor de omgeving. Daarnaast hebben we bij het ministerie ervoor gepleit om vakantievluchten en privéjets te verplaatsen naar Lelystad Airport.

Echter, het ministerie heeft besloten beide voorstellen op dit moment geen onderdeel te laten zijn van hun maatregelenpakket. We blijven alles binnen ons vermogen doen om de hinder voor de omgeving te verminderen."
 
Lees meer:
Evaluatie Schipholbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal. 

Schiphol

over de stijgende huurprijzen

De huurprijzen zijn fors gestegen, met 5,4 procent. Het CBS spreekt van de grootste huurstijging in dertig jaar. Ondertussen wordt een eigen huis steeds onbereikbaarder. Is de woonkloof nog te dichten? In de studio bespreken we het met financieel journalist Hans de Geus.

'Ongelijkheid en woonproblemen zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Pak die ongelijkheid aan’, aldus de Geus over het dichten van de woonkloof. Hij stelt dat het hebben van rijke ouders steeds belangrijker is: 'als je eenmaal aan de goede kant zit van de kloof dan wordt alles steeds makkelijker.' De Geus vertelt dat de stem van de woonstarters nooit gehoord wordt. Die van de beleggers, hypotheekverstrekkers, de eigenwoningbezitters en banken zijn daarentegen zeer aanwezig. Benieuwd waar De Geus de oplossingen voor de woningcrisis ziet?

Lees meer:

Hans de Geus

Econoom

Loopbaan
- Beurscommentator RTL Z
- Freelance journalist

Publicatie
Hoe ik toch huisjesmelker werd (2021)

in Buitenhof met Stadsgeograaf Cody Hochstenbach op 12/9/21 over woningnood en huisjesmelkers

over hoe mens en dier kunnen samenleven

Incidenten met verschillende wolven, het sluiten van landgoed den Treek nadat een meisje gewond is geraakt, orka’s die zeilboten aanvallen in de Straat van Gibraltar, Spaanse gieren die zich op levend vee storten, wandelaars in noord-Italië en Roemenië werden aangevallen door beren. Er zijn steeds meer conflicten tussen mens en dier. Is er wel ruimte genoeg voor allebei en wie heeft meer recht op die ruimte? Hoe kunnen mens en dier samenleven? We spreken erover met Dirk Draulans, bioloog en wetenschapsredacteur van het blad Knack. 

Volgens Draulans wordt de wolf ‘gedemoniseerd’. ‘De wetenschappelijke rapporten worden gewoon vervangen door de beeldvorming van Roodkapje en de Zeven Geitjes. 40 jaar sinds de revival van de wolf in Europa is er geen enkel fataal incident tussen wolven en mensen is geweest.’ Hij pleit voor ‘cohabitatie’. ‘Je moet die dieren in hun waarde als wild dier laten en niet proberen daar op een bepaalde manier een soort interactie mee te zoeken’, vertelt hij. Van orka’s tot beren, Draulans legt uit dat veel interacties met dieren goed gaan en waarom het soms misgaat. ‘Als je een klein beetje gevoel voor de natuur hebt, voel je ook of zo'n dier kwaad is of niet.’

Lees meer:

Dirk Draulans

Bioloog

Loopbaan
- Wetenschapsjournalist Knack (heden)
- Academisch gastonderzoeker Oxford
- Onderzoeker KU Leuven
 
Publicaties

- Beestenboel (2022)
- Samen voor ons eigen (2012)
- Het succes van slechte seks (2008)

Eerder in Buitenhof op 4/12/22 over hoe de mens omgaat met de natuur

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.