7 januari

Deze week in Buitenhof: Caroline de Gruyter, Step Vaessen en Wilma Borgman blikken vooruit op 2024, David Petraeus bespreekt conflict en oorlogsvoering, Arnon Grunberg sluit aan om te praten over schrijven in tijd van veranderlng en Ahmet Polat met de nieuwsfoto

verkiezingsjaar 2024: wat staat ons te wachten?

Terwijl het stof van de Nederlandse verkiezingen is neergedaald, en de winnaars achter gesloten deuren verder praten, gaat komend jaar meer dan de helft van de wereldbevolking naar de stembus. Van Amerika, Bangladesh en India tot Rusland Taiwan en Verenigd Koninkrijk. Voor Europa mogen we in juni weer naar de stembus. We praten erover door met politiek verslaggever Wilma Borgman, Al Jazeera correspondent Step Vaessen, en Europacorrespondent en columnist voor NRC: Caroline de Gruyter. 

‘Ik zou er geen weddenschap op durven afsluiten’ antwoordt politiek verslaggever Borgman op de vraag of Geert Wilders premier wordt. Volgens Borgman kan dat worden afgeleid uit zijn eigen uitspraken: ‘het is in Den Haag in spannende tijden ook heel belangrijk om te luisteren naar wat ze niet zeggen.’  

'Europa is geen "honest broker" meer in het Midden-Oosten', aldus Europacorrespondent en NRC-columnist de Gruyter. 'De tijd is gekomen om niet alleen Hamas te bekritiseren en te veroordelen, maar ook tegen Israël te zeggen: stop met het industrieel bombarderen van de Gazastrook.’  

Vaessen, correspondent bij Al Jazeera, ervaart verbazing en verwijten in de richting van Europa bij Al Jazeera kijkers: ‘enerzijds kampioen van de mensenrechten en democratie, maar zich niet uitspreken als het over de militaire acties van Israël gaat met meer dan 22.000 burgerslachtoffers. Dat is voor heel veel mensen in het Midden-Oosten niet te bevatten’. Vaessen noemt het jaar 2024, waarin ruim de helft van de bevolking naar de stembus gaat, ‘een testjaar voor de democratie’. Ze pleit voor het koesteren van de democratie: 'vrijheid, kunnen spreken, niet bang zijn. Ik heb ook gezien hoe het anders kan. Soms vergeten we wat we hebben en wat een enorme luxe dat is.’ 


Lees meer

Wilma Borgman

Politiek verslaggever NOS

Loopbaan:
-Journalist Den Haag Vandaag

Publicaties:
-De prijs van de macht; Mark Rutte en de VVD
-Het raadsel Rutte (met Ron Fresen)
-Vrienden tegen wil en dank (met Max van Weezel)

Step Vaessen

correspondent Al Jazeera

Loopbaan
- Correspondent NOS
- Journalist de Limburger

Publicaties
- Film Women of Belarus (Bronze Telly Award)
- Jihad met sambal

Eerder in Buitenhof op 5/2/23 over het grote migratievraagstuk

Caroline de Gruyter

Europa correspondent NRC

Loopbaan
- Columnist Foreign Policy (heden)
- NRC-Correspondent in Gaza, Jerusalem, Brussel, Geneve, Wenen en Oslo.
- Chef Buitenland Elsevier

Publicaties
-
 Je zult maar met iedereen ruzie hebben (2022)
- Beter wordt het niet (2021)
- Het vervloekte paradijs (2016)
- Zwitserlevens (2015)
- De Europeanen (2006)

Eerder in Buitenhof op 1/5/22 over Europese eenheid en afhankelijkheid

conflict en oorlogsvoering

De Amerikaanse oud-generaal David Petraeus is van Nederlandse afkomst. Zijn vader vluchtte tijdens de tweede wereldoorlog van Franeker naar de Verenigde Staten. Daar doorliep zoon David een militaire carrière. Hij was commandant van de internationale troepen in Afghanistan en Irak en diende korte tijd als directeur van de CIA. 

Samen met de Britse historicus Andrew Roberts schreef Petraeus het boek Conflict, Oorlogsvoering van 1945 tot Oekraïne. Hoe kijkt hij naar de toekomst van Oekraïne en is er een oplossing voor het conflict in Gaza? 

‘Dit gaat om een soevereine democratie die, hoewel imperfect, voor eigen vrijheid vecht’ aldus Petraeus over Oekraïne. Hij ziet financiële hulp van de VS en Europa als noodzakelijk: ‘ze vragen niet onze mannen en vrouwen voor hen te vechten, maar doen dat zelf en hebben een manier nodig om dat te doen.’ Petraeus was commandant van de troepen in Afghanistan en Irak en korte tijd directeur van de CIA. Samen met historicus Andrew Roberts schreef hij het boek Conflict, Oorlogsvoering van 1945 tot Oekraïne.  

Lees meer:

 

David Petraeus

Oud-Generaal Amerikaanse Leger

Loopbaan
- Directeur CIA
- Opperbevelhebber ISAF Afghanistan
- US Central Command
- Opperbevelhebber Internationale troepen in Irak
- Commandant 101 Airborne Division inval Irak
- Chef-Staf operaties SFOR Bosnië

de nieuwsfoto

'Bijna symbolisch om te zien’ vertelt fotograaf Ahmet Polat over de twee vrouwen die op een bankje gezellig zitten te kletsen terwijl de Donau buiten haar oevers treedt. ‘We hebben het nu heel lang eigenlijk al over het klimaat en hoe schrijnend het is en wat we zouden moeten doen, maar misschien is dit wel de fase waar we nu in zitten’.  

De foto is gemaakt op 28 december 2023 door fotograaf Ferenc Isza in Boedapest, Hongarije. 

Meer uit deze serie

 

schrijverschap en verhalen vertellen

Schrijver Arnon Grunberg verblijft in verschillende delen van de wereld: hij woont zelf zowel in Amsterdam als New York, zijn zus met haar familie in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De recente ontwikkelingen in deze landen bleken vruchtbaar voor zijn pen: de afgelopen maanden verschenen er meerdere essays van zijn hand in nationale en internationale media. Hoe kijkt hij naar het huidige tijdgewricht en hoe belangrijk zijn het vertellen van verhalen en ooggetuigenverslagen?

‘Elke misdaad, of je het nu hebt over Gaza, over de misdaad van Hamas, over Oekraïne of over Rwanda, is een specifieke misdaad op een specifieke plek tegen een specifieke groep mensen’ stelt  Grunberg. Hij bracht een deel van de verhalen uit zijn eerdere publicatie bij ons in Auschwitz uit in compacte versie. ‘Om werkelijk te begrijpen wat er gebeurt moet je inzoomen. Niet alleen in getallen en in grote algemeenheden praten. Niet alleen bij die plek, maar ook bij vele andere plekken.’ Over het contact met zijn zus, die in een Israëlische nederzetting woont, zegt hij: ‘We spreken elkaar weinig, maar we houden van elkaar. En ik denk dat je ook zwijgend van elkaar kan houden.’  

Lees meer:

Arnon Grunberg

schrijver

Loopbaan
Gepubliceerd in o.a. NRC, Volkskrant, Vrij Nederland, Humo, Parool
 
Boeken

- Bij ons in Auschwitz compact (2023)
- De vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood (2023)
- De dood in Taormina (2021)
- Moedervlekken (2016)
- Tirza (2006)
- Blauwe maandagen (1994)

Eerder in Buitenhof op 3/9/23 over wanneer je een vluchteling bent en wanneer een migrant?

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.