6 oktober

Deze week in Buitenhof: Rob Bauer over NAVO, het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne, Femke Halsema over hoe je in verbinding blijft in tijden van oorlog, Henri Bontenbal bespreekt de kloof tussen burger en politiek en Michael Ignatieff sluit aan om te praten over hoe extremen het publieke debat corrumperen

NAVO, Midden-Oosten, Oekraïne

Deze week begon Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO. Zijn hoogste militair Luitenant-admiraal Rob Bauer zit daar al een aantal jaren. Dag en nacht is hij bij de NAVO in touw als het gaat om Oekraïne. De situatie aan het front is zorgelijk de laatste tijd. De Russen winnen terrein, de Oekrainers hebben nog steeds flinke wapentekorten in hun strijd tegen Poetin. Welke zorgen leven er bij Bauer? Hoe zorgt de NAVO dat de Oekrainers de strijd tegen het Rusland van Poetin kunnen volhouden en heeft dat andere enorme conflict in het Midden-Oosten hier invloed op?

‘Afschrikken én onszelf verdedigen’. De groeiende onrust in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne onderstrepen het belang van het versterken van de weerbaarheid van Nederland. Bauer wijst op het gebrek aan weerbaarheid en investering in de krijgsmacht en het dreigingsbesef van de samenleving. Het werkelijke kostenplaatje hiervoor is volgens Bauer tussen de drie en 3,5 procent. 'Eigenlijk is die bodem van 2 procent een kelder.’  Toch benoemt hij ook het dilemma en de angst van Biden en Scholz; een escalatie, waardoor het conflict in het Midden-Oosten of Oekraïne zich kan uitbreiden naar een conflict met de hele NAVO. ‘Het belang om Oekraïne te blijven steunen staat buiten kijf. Als we dat niet doen, hebben we met elkaar een veel groter probleem voor de komende 20 jaar.’ 

Lees meer:

Rob Bauer

voorzitter NAVO-Militair Comité

Loopbaan
- Commandant der Strijdkrachten
- Lid Cyber Security Raad
- Directeur Plannen Defensiestaf
- Officier Zeedienst

Eerder in Buitenhof op 30/10/22 over oorlogseconomie in vredestijd

verbinding in tijd van oorlog

Het is één jaar na de aanval van Hamas op Israël, een jaar oorlog in Gaza en verdere escalatie en toenemende spanningen in het Midden-Oosten volgden; én 97 gijzelaars zitten nog steeds vast in Gaza. Welke invloed heeft dit op de hoofdstad? Daarover de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Hoe blijf je in tijden van oorlog met elkaar in verbinding?

'Wij hebben ervoor te zorgen dat er vreedzaam gedemonstreerd kan worden. En dat mensen hun vrijheidsrechten kunnen blijven uiten,’ aldus Halsema. Halsema benadrukt het belang dat mensen, juist in tijden van onrust, op een vreedzame manier hun stem kunnen laten horen. ‘Burgemeesters moeten garant kunnen staan als mensen willen demonstreren, dat dat in vrijheid kan zonder dat ze veroordeeld worden’. Halsema staat aan de kant van het ‘rechtsstatelijk principe’, en is het oneens met Dilan Yesilgöz over pro-palestijnse demonstraties op NS-stations [Yesilgöz noemde bij de collega’s van WNL de ze sit-ins antisemitisch]. Halsema pleit voor ruimte geven in de stad, op vlak van demonstraties, maar ook op vlak van asielzoekers. Amsterdam vangt zo'n 4000 asielzoekers op. Over het asielbeleid beargumenteert ze: ‘wat er zou moeten gebeuren, is als de minister zegt die mensen mogen hier niet zijn, zorg dan dat de mensen hier niet zijn. Zijn ze er wel help ons dan’.  

Lees meer

Femke Halsema

burgemeester Amsterdam

Loopbaan 
- Fractievoorzitter GroenLinks
- Tweede Kamerlid GroenLinks
- Wiardi Beckman Stichting

Publicaties
- Nergensland (2017) 
- Pluche, politieke memoires (2016) 

Eerder in Buitenhof op 29/10/23 over zacht zijn voor elkaar

democratisch ethos

CDA-partijleider Henri Bontenbal is druk bezig zijn partij weer op de rails te zetten. Vriend en vijand is onder de indruk hoe Bontenbal dat doet maar daarin schuilt ook een gevaar. In Nederland sta je snel op het schild maar je valt er nog sneller af. Welke plannen heeft Bontenbal met het CDA en welke rol speelt het democratisch ethos eigenlijk in het overbruggen van de kloof tussen burger en politiek? 

‘Een kabinet moet geen signalen uitgeven, het kabinet moet maatregelen treffen die effectief zijn en die mensen echt helpen,’ aldus Bontenbal over asielnoodwetgeving. Bontenbal stelt dat het instrument hier belangrijker wordt gemaakt dan het doel en vindt dat Faber ‘door de morele bodem zakt’. Het kabinet geeft volgens hem signalen af, maar volgt daarbij niet de juiste procedures: ‘ze legitimeren het gedrag van Faber’. De komende weken zal het politieke spel verder worden gespeeld in de Algemene Politieke Beschouwingen van de Eerste Kamer: ‘Ik hoop dat dit kabinet een hand uitreikt naar de oppositie en kijkt wat de plannen van de oppositie zijn en daar ook kijkt wat nog mogelijk is’.  

Lees meer:

Henri Bontenbal

Partijleider CDA

- Tweede Kamerlid CDA
- Strategie-consultant Stedin
- junior-fellow wetenschappelijk bureau CDA
- Zelfstandig adviseur duurzame energie

Eerder in Buitenhof op 24/3/24 over polarisatie politiek

ruimte voor publiek debat

Schrijver, oud-politicus en hoogleraar Michael Ignatieff betoogt dat de academische vrijheid onder vuur ligt: niet alleen vanuit populistisch rechts maar ook vanuit woke links met als gevolg: geen open debat meer op universiteiten. En wanneer het zelfs dáár niet meer kan, waar dan nog wel?

Ignatieff ziet de bedreiging voor de academische vrijheid groeien. ‘Er wordt een hoop ideologische prietpraat verkondigd binnen universiteiten’. Het is een intern debat binnen onze samenleving over wie erbij hoort, wie een stem krijgt, wie van betekenis is, en wie een rol speelt binnen de universiteit. Ignatieff vindt dat een universiteit zich niet moet richten op emotionele expressie: ‘we trainen mensen om te denken’. We leren van elkaar en moeten blijven debatteren over de wetenschap. Ignatieff noemt de Corona-pandemie als voorbeeld en was verbaasd over het gebrek aan vertrouwen in de wetenschap. We moeten dit vertrouwen in de wetenschap herstellen en beter geïnformeerd raken over wetenschap om dat debat te kunnen voeren: ‘vrije universiteiten zijn de sleutel tot vrije samenlevingen,’ aldus Michael Ignatieff. 

Michael Ignatieff

auteur en historicus

Loopbaan
- Rector en president CEU Boedapest
- Oppositieleider liberalen Lagerhuis Canada - Hoogleraar politicologie Harvard

Publicaties
- Troost (2021)
- Vuur en as (2013)

Eerder in Buitenhof op 28/11/21 over troost in crisistijd

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.