26 mei

Deze week in Buitenhof: Frans Timmermans over de coalitieplannen, Goran Sluiter over de oproep van het Internationaal Gerechtshof aan Israël, Malou Gorter & Nathan Vecht over de verhoging van de btw op cultuur, Timothy Garton Ash over zijn boek 'Europa, een persoonlijke geschiedenis'. De nieuwsfoto is van Ilvy Njiokiktjien.

Gerechtshof: Israël moet onmiddellijk stoppen met offensief

Het was een belangrijke week in vredeshoofdstad Den Haag. Vrijdag maakte het Internationaal Gerechtshof bekend dat Israël onmiddellijk moet stoppen met het offensief in Rafah en eerder deze week kondigde de aanklager van het Internationaal Strafhof aan een arrestatiebevel te willen voor de politiek leiders van Israël en de kopstukken van Hamas. Ook besloten Spanje, Ierland en Noorwegen als eerste EU-lidstaten de Palestijnse staat te erkennen. Maar wat zijn hiervan de gevolgen? Daarover hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter.

'Het recht op zelfverdediging moet altijd conform de regels zijn van het internationaal recht,' legt hij uit. 'Dat die retoriek er is aan de kant van Israël is misschien begrijpelijk. Maar het kan niet en het mag niet.' 

Göran Sluiter

Hoogleraar internationaal strafrecht 

Loopbaan
- Hoogleraar internationaal strafrecht UvA
- Hoofdonderzoeker RethinkingSLIC
- Advocaat Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers (2010 - 2023)

 

Opportunisme in Europa

‘Pragmatisch en opportunistisch,’ noemt GroenLinks-PvdA-partijleider Frans Timmermans de bereidheid van Ursula von der Leyen om samen te werken met de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. ‘Zolang ik in de Commissie zat, heeft ze altijd gezegd: never nooit met extreemrechts.' 

Ook ontkracht Timmermans de uitspraak van BBB-partijleider Van der Plas over de toezeggingen die hij als Eurocommissaris zou hebben gedaan. ‘We hebben gezegd dat er verschillende routes zijn, maar nooit dat we niet aan de doelen hoeven te voldoen,’ aldus Timmermans. ‘Het enige wat je met een vuist op tafel bereikt is een pijnlijke vuist.’ 

Frans Timmermans

Partijleider GroenLinks-PvdA

Loopbaan
- Eurocommissaris en vicevoorzitter EC
- Minister Buitenlandse Zaken
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer PvdA

Hoe sterk zijn de Europese idealen vandaag de dag nog?

'Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel,' vindt de Britse historicus Timothy Garton Ash. Hij reist al ruim vijftig jaar over het Europese continent en in zijn boek Europa, een persoonlijke geschiedenis neemt hij ons mee naar tijden van ongekende Europese vooruitgang, maar ook achteruitgang. Op de vooravond van de Europese verkiezingen is de vraag: hoe sterk zijn de Europese idealen vandaag de dag nog?

'Als mensen zich zorgen maken om immigratie, moet je daar iets mee doen,' zegt Garton Ash. 'Het gevoel dat het uit de hand is gelopen, voedt het populisme. Maar het beheersen moeten we op een menselijke en wettige manier doen.'  

In zijn nieuwe boek roept Garton Ash jonge Europeanen op tot het actief verdedigen van wat door de jaren heen is opgebouwd. ‘De toekomst staat niet in de sterren geschreven, we hebben het nu het beste ooit en die werkelijkheid wordt bedreigd’.  

Lees ook:

Timothy Garton Ash

Historicus

Loopbaan
- Hoogleraar Europese Studies Oxford University
- Columnist The Guardian

Boeken o.a.
- Europa, Een Persoonlijke Geschiedenis (2023)
- The Polish Revolution: Solidarity (1983)
- Free Speech: Ten Principles for a Connected World (2016)

Prijzen
- The Charlemagne Prize (2017)
- The George Orwell Prize for Political Writing (2006)

de nieuwsfoto

Ilvy Njiokiktjien schuift deze week aan met de nieuwsfoto. Zij koos een beeld van Abdel Kareem Hana, waarop te zien is hoe een vrachtwagen met humanitaire hulp voor Gaza wordt bestormd door Palestijnen. ‘Gaza is klein. Als Israël zou meewerken zou het niet moeilijk hoeven zijn de humanitaire hulp beter te organiseren,’ vertelt Njiokitjien erbij.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

onrust in de cultuur sector na hoofdlijnenakkoord

Onrust in de cultuursector nu de nieuwe coalitie de btw op boeken, theatervoorstellingen en festivals wil verhogen. Welke rol speelt cultuur in een democratie? En hoe verhoudt Nederland zich tot de kunsten? We praten erover met Malou Gorter, acteur en voorzitter van ACT, belangenvereniging voor acteurs. En scenarist Nathan Vecht, hij schreef de serie Het jaar van Fortuyn en de voorstelling Kunsthart, over hoe Nederland kijkt naar kunst en cultuur.

Malou Gorter

Acteur/voorzitter Acteursbelangen

Series
- De Joodse Raad
- Oogappels
- De verschrikkelijke jaren tachtig

Theater
- Schuldig Landschap
- De Plantage van onze voorouders
- Happy Hour

Nathan Vecht

Toneel- en scenarioschrijver

Series
- Het jaar van Fortuyn
- Missie Aarde

Theater
- Schuldig Landschap
- Kunsthart

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.