22 september

Deze week in Buitenhof: Robert Serry over spanningen in het Midden-Oosten, Bas Jacobs, Wim Voermans en Lamyae Aharouay bespreken de politieke vuurdoop van Kabinet Schoof, Bas Heijne sluit aan om te praten over vaderlandsliefde

spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen in het Midden-Oosten nemen toe na een reeks gewelddadige gebeurtenissen:  ontploffende piepers en walkietalkies in Libanon en een Israëlische aanval op Beiroet waarbij twee kopstukken van Hezbollah werden gedood. Is dit het begin van een nieuwe oorlog of is verdere escalatie nog te voorkomen? In Buitenhof oud-diplomaat Robert Serry, over mogelijke diplomatieke oplossingen in de regio.

‘Er is sprake van een hele serieuze escalatie,’ aldus Serry. Na een reeks gewelddadige gebeurtenissen in het Midden-Oosten lijkt een ‘begin van regionalisering van deze oorlog’ dichterbij gekomen. Israëlisch premier Netanyahu formuleerde zijn doel begin deze week, wat volgens Serry is ‘om de bevolking van Noord-Israël, de ontheemde bevolking, weer terug te kunnen laten gaan naar hun huizen.’  Hij wijst op de gerelateerde oorlog tussen Rusland en Oekraïne: Een militaire, financiële steun van Hamas, de Houthi’s en Hezbollah is Iran. ‘Als we dan nog even doordenken wie er dan weer achter Iran zit, dat is Rusland. Rusland dat in oorlog is met Oekraïne.’  Een nieuwe oorlog lijkt te zijn begonnen, terwijl Amerika dit heeft proberen te voorkomen. ‘Ik heb zelf drie oorlogen meegemaakt in Gaza laatste in 2014 die eindigten en altijd wanneer de Amerikanen tegen de Israelische zeiden: en nu is het wel genoeg geweest.’   Toch vindt Serry het Amerikaanse optreden nu zorgzamerhand ‘wel een beetje onthutsend’. Amerika is volgens hem de bal kwijtgeraakt. Bekijk het gesprek waarin Serry tevens beschrijft hoe en waarom de uitslag van de verkiezingen in de VS zo leidend kunnen zijn.

Lees meer:

Robert Serry

diplomaat

Loopbaan
- Stichting Open Door Ukraine
- Senior Adviser European Institute of Peace
- Voormalig VN gezant Midden-Oosten Vredesproces 
- Voormalig crisismanager NAVO  
- Oud-ambassadeur in Ierland en Oekraïne 

Publicaties
- The Endless Quest for Israeli-Palestinian Peace (2017) 

Eerder in Buitenhof op 24/3/24 over Gaza en Oekraïne

de politieke vuurdoop van Kabinet Schoof

In de Tweede Kamer ging het deze week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen veelal over een noodwet, een spoedwet en asiel. Terwijl deze doorgaans toch vooral over de Miljoenennota gaan. Waar hebben we precies naar zitten kijken? Aan tafel de politieke duiding van politiek verslaggever van NRC Lamyae Aharouay, de staatsrechtelijke duiding van hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs over de overheidsbegroting en de economische vooruitzichten. 

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer deze week kwam de term ‘dragende motivering’ van de noodwet voortdurend bovendrijven. Voermans stelt: ‘Er is geen begin van een motivering te vinden, we weten nu al dat die motivering er niet is.’ Aharouay benadrukt dat de uitersten in de Kamer (PVV en NSC) deze week niet alleen hun belangen, maar ook hun bestaansrecht verdedigen: ‘twee bestaansrechten kwamen samen in een debat.’ Ze spreken niet dezelfde taal. Jacobs spreekt van symboolpolitiek: ‘dat briefje van Faber aan de Europese Commissie is natuurlijk een stuk rood vlees.’ Jacobs bekritiseert de soliditeit van de overheidsfinanciën: ‘de minister van Financiën, die lange tijd de VVD-campagnes leidde, profileert zich weliswaar als streng en zuinig, maar de begrotingstekorten blijven oplopen. Volgens Jacobs wil de minister pas later gaan bezuinigen: ‘Dat betekent: je rijdt nu 130 en je moet naar 100, maar je trekt eerst nog op naar 160. En dat is wat hij doet.’ 

Lees meer

Lamyae Aharouay

Politiek verslaggever NRC 

Loopbaan
- Podcast Haagse Zaken
- NRC Handelsblad
- BNR Nieuwsradio

Eerder in Buitenhof op 19/5/24 over de haalbaarheid van het hoofdlijnenakkoord

Bas Jacobs

hoogleraar overheidsfinanciën

Loopbaan
- Columnist EW Magazine
- Hoogleraar economie en overheidsfinanciën, Erasmus Universiteit Rotterdam
- Universitair docent, Universiteit van Amsterdam en Tilburg University
-  Gastonderzoeker IMF, UC Berkeley, LMU München, University of Chicago
- Fellow Netherlands Institute for Advanced Study
- Jean Monet Fellow, European University Institute

Wim Voermans

hoogleraar Staats- en bestuursrecht

Publicaties
- The Story of Constitutions: Discovering the We in Us (2023)
- Onze constitutie: de geschreven en ongeschreven regels van het Nederlandse staatsbestel' (2023)
- Het land moet bestuurd worden (2021)
- Gemeenten in de genen (co-auteur) (2018)
- The Dutch Constitution beyond 200 years (co-auteur) (2018)
- The powers that be (co-auteur) (red. 2013)
- Grondwet van de republiek (co-auteur) (2004)

Eerder in Buitenhof op3/12/23 over de sfeer van rechtstatelijkheid

vaderlandsliefde en schoonheid van nationalisme

Mag je van je vaderland houden en bestaat er zoiets als schoonheid binnen het nationalisme? Bas Heijne is bij ons te gast over de Franse filosoof Albert Camus en het essay dat hij schreef: Een hogere liefde. Brieven aan een Duitse vriend. Hij schreef deze brieven tijdens de donkerste dagen tijdens de Tweede Wereldoorlog en vond een antwoord op deze vragen in het humanisme.

Volgens schrijver Heijne is ‘bevlogen pragmatisme’ geen geschikte term voor Kabinet-Schoof. Hij wijst op de ideologische verschillen binnen rechts, waarbij pragmatisme soms als beeld dient. In zijn boek, ‘Een hogere liefde. Camus' Brieven aan een Duitse vriend’, behandelt Heijne de tijdloosheid van identiteiten en nationalisme, waardoor mensen vaak opgaan in hun identiteiten en anderen niet meer als mens beschouwen. Hij benadrukt het belang van de menselijkheid, zoals filosoof Albert Camus stelt. ‘Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om mensen te ontmenselijken. De menselijke maat mag je niet uit het oog verliezen, ook al heb je nog zulke mooie idealen.’ 

Lees meer:

Het gaat helemaal niet om feiten. Het gaat om beleving (NRC)

Bas Heijne

Essayist

Loopbaan
- Vrij Nederland, NRC Handelsblad
- Presentator Zomergasten

Publicaties
- Met de moed der wanhoop (2022)
- Leugen & waarheid (2021)
- Mens/onmens (2020)
- Onbehagen (2016) 

PC Hooft-prijs (2017)
J. Greshoff-prijs (2014)

Eerder in Buitenhof op /3/23 over zelfkritiek en nationalisme

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.