2 juni

Deze week in Buitenhof: Jimmy van Dijk en Rob Jetten over oppositie voeren in deze tijd, Evgenia Kara-Murza over de vele politieke gevangen in Rusland, Malik Azmani bespreekt de Europese verkiezingen met Bas Eickhout, Antonio Scurati over zijn boek 'Fascisme en populisme', Bram Vermeulen sluit aan om te praten over 'De vrienden van apartheid',

politieke gevangenen in Rusland

De Russische mensenrechtenactiviste Yevgenia Kara-Murza is getrouwd met Vladimir Kara-Murza. Hij zit een 25-jarige straf uit in een strafkamp nadat hij kritisch sprak over de Russische invasie in Oekraïne. Sindsdien vliegt zij de wereld over om aandacht te vragen voor het lot van haar man en dat van de honderden andere politieke gevangenen in Rusland.  
Afgelopen week sprak ze op uitnodiging van Pieter Omtzigt in de Kamer.

‘De laatste acht maanden in volledige isolatie’, vertelt Kara-Murza over het gevangenschap van haar man Vladimir Vladimirovitsj Kara-Murza. ‘Afgelopen december hadden onze kinderen ieder vijf minuten om hem te spreken. En ik moest daar staan met een timer’. Volgens Kara-Murza illustratief voor ‘de echte natuur van het regime van Poetin, dat elk democratisch alternatief probeert te vernietigen.’ 

democratie als wijnrank: bescherm en verzorg het

Antonio Scurati vergaarde in Italie maar ook ver daarbuiten bekendheid vanwege zijn gevierde Mussolini trilogie. Hij wil eigenlijk niet schrijven over het heden maar doordat de vergelijkingen met het heden zich opdringen ontkomt hij er niet aan. Onlangs kwam Scurati in het nieuws doordat de kritische column die hij zou voordragen werd geweerd door staatszender RAI. 

'Als een leider eenmaal zegt: “ik ben het volk”, dan is iedereen die het niet eens is, tégen het volk’, aldus Scurati. Hij waarschuwt voor de kwetsbaarheid van democratie. ‘We doen tegenwoordig alsof de democratie een Eik is, die tegen een storm kan’, legt Scurati uit. ‘Maar democratie is vergelijkbaar met een wijnrank die dagelijks liefde en bescherming nodig heeft. Alleen dan kun je de wijn drinken.’  

Ook benadrukt hij: ‘Bang zijn voor de toekomst is niet nodig. De nieuwe leiders die de liberale democratie veranderen, die zijn al hier, ze hebben de verkiezingen al gewonnen.’ 

Lees meer:

Antonio Scurati

Schrijver

Publicaties
Fascisme en populisme (2024)
- M.Tetralogie
M. De zoon van de eeuw  - Il figlio del secolo (2018)
M. De man van de voorzienigheid - L'uomo della provvidenza (2020)
M. De laatste dagen van Europa - Gli ultimi giorni dell'Europa (2022)

oppositietrein

PVV, NSC, VVD en BBB zijn er uit: het gloednieuwe kabinet is aanstaande nu deze week Dick Schoof werd gepresenteerd als onze nieuwe premier. Hoe voer je oppositie in deze tijd nu de PVV verreweg de grootste partij is geworden in de Tweede Kamer. Hoe belangrijk is een sterk Europa eigenlijk voor Nederland en hoe gaan D66 en de SP zich opstellen de komende tijd in de oppositie? Gaan ze samenwerken met GroenLinks-PvdA en het komende kabinet niet steunen als ze het onderling niet eens zijn? En welke invloeden hebben de ontwikkelingen rond Donald Trump eigenlijk op de Nederlandse politiek? Voorman van de SP en D66 Jimmy Dijk en Rob Jetten schuiven aan.

'Problematisch en onmogelijk’, noemt Dijk het depolitiseren van beoogd premier Dick Schoof. ‘Het grootste probleem van het hoofdlijnenakkoord is toenemende ongelijkheid, het vergoten van de kloof en groeiend wantrouwen in instituties’, aldus Dijk. ‘En daarmee ook van een premier die zich daaraan bindt en zogenaamd kleurloos zou zijn.’ 

‘Ik probeer me ook voor te stellen hoe Geert Wilders zou hebben gereageerd als een andere coalitie een onverkozen topambtenaar naar voren had geschoven als minister-president', vult Jetten aan. ‘Dan hadden we denk ik de hele week in chocoladeletterschande voorbij zien komen. Uiteindelijk is het een hele politieke baan’. 

lees meer

Jimmy Dijk

Fractievoorzitter SP Tweede Kamer

Loopbaan
- Tweede Kamerlid SP
- Campagneleider SP
- Raadslid SP gemeente Groningen

Rob Jetten

Partijleider D66

- Minister voor Klimaat en Energie
- Fractievoorzitter D66
- Lid Tweede Kamer D66

in Buitenhof op 7/4/24 over politiek: minder met het hoofd, meer met het hart.

verkiezingen in Europa

Komende week zijn de Europese verkiezingen. Migratie, klimaat en veiligheid in Europa: met een oorlog op ons continent zijn deze thema's urgenter dan ooit. Een gesprek met Malik Azmani, de lijsttrekker van de VVD en Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA? Zijn de VVD en GroenLinks-PvdA nog wel de juiste partijen om die problemen aan te pakken nu er in heel Europa partijen zijn die het heel anders willen gaan doen. Staan we op een kruispunt op Europa nu de populistische partijen de wind flink in de zeilen hebben? 

Azmani en Eickhout zijn het over één ding eens: een sterk democratisch Europa is nodig en de komende verkiezingen zijn daarvoor van groot belang. Over de weg daarnaartoe zijn ze verdeeld. 

Eickhout verwijt de VVD onduidelijkheid: ‘Kies je voor een Europa dat sterk staat tegen niet-democratische krachten of ga je voor partijen die een verdeeld en daarmee verzwakt Europa nastreven?’ Volgens Azmani is het juist GroenLinks-PvdA die de verkeerde samenwerking opzoekt: ‘door samen met radicaal-rechts op cruciale momenten in de Europese politiek tegen te stemmen geef je voeding aan populistische partijen’. 

Azmani ziet niet zo snel gebeuren dat de VVD uit de Europese fractie zou worden gezet vanwege de samenwerking met Wilders. 'We staan aan de wieg van de Europese liberalen en de Renew Europe groep, dus ik zie dat niet zo snel gebeuren'. 

Lees meer:

Malik Azmani

lijsttrekker VVD Europa

Loopbaan
- Europarlemtariër (VVD)
-Tweede Kamerlid (VVD)
-Gemeenteraadslid Ommen (VVD)
-Medewerker Immigratie en Naturalisatiedienst

Eerder in Buitenhof op 5/2/23 over de gordiaanse knoop van het migratievraagstuk

Bas Eickhout

lijsttrekker PvdA-GroenLinks Europa

Loopbaan
- Europarlementariër GroenLinks
- Beleidsonderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving
- Onderzoeker RIVM

Eerder in Buitenhof op 1/5/22 over Europese eenheid & afhankelijkheid van Russische energie

'de vrienden van apartheid'

Journalist Bram Vermeulen ging 30 jaar na de afschaffing van de apartheid terug naar Zuid-Afrika. Hij zag daar hoe segregatie daar opnieuw ontstaat. Afstammelingen van de Boeren die zich afzonderen in het witte dorp Orania en sommigen willen zelfs een eigen staat. Keert apartheid terug in Zuid-Afrika? En wie zijn de vrienden van Orania in Europa?

‘De inwoners staan met de rug naar de multiculturele samenleving, ze zien het als een cultuurproject om de “Afrikaner-identiteit” te behouden‘, vertelt Vermeulen. Hij beschrijft hoe het dorpje als inspiratiebron dient: ‘zoals Boedapest een tankstation voor radicaal-rechts is geworden, zou je Zuid-Afrika en dan met name dit dorpje ook kunnen zien.’ 

Bram Vermeulen

journalist

- Correspondent Afrika en Turkije NOS, NRC, VPRO
- Frontlinie
- Langs de grenzen van Turkije
- In Turkije

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.