15 september

Deze week in Buitenhof: Frans Timmermans over het regeerprogramma, Ger Koopmans bespreekt de mestplannen van kabinet Schoof, Lamyae Aharouay over een woelige week in politiek Den Haag, Arnon Grunberg over moralisme met het geheven vingertje

over de Algemene Politieke Beschouwingen

Het belangrijkste debat van het politieke jaar komt er weer aan: de Algemene Politieke Beschouwingen. Volgende week verdedigt het kersverse kabinet Schoof het Regeerprogramma dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. Vooral op het gebied van migratie, landbouw en onderwijs lijkt er veel te gaan gebeuren. Het nieuwe kabinet wil graag aan de slag maar wat vindt de grootste oppositiepartij, GroenLinks-PvdA van de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord? En welke rol kan de oppositie spelen tijdens de APB? GroenLinks-PvdA voorman Frans Timmermans schuift aan. 

Lees meer:

Frans Timmermans

Partijleider GroenLinks-PvdA

Loopbaan
- Eurocommissaris en vicevoorzitter EC
- Minister Buitenlandse Zaken
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer PvdA

Eerder in Buitenhof op 26/5/24 over het coalitieakkoord PVV,NSC,VVD, BBB

over de mestplannen van kabinet Schoof

Veel boeren waren opgelucht toen kabinet Rutte IV opstapte. Ze voelden zich vaak niet gehoord. Maar de afgelopen weken bleek dat de problemen in de landbouwsector allesbehalve weg zijn. Wat blijft er over van de verkiezingsbeloften van de regeringspartijen nu blijkt dat BBB-minister Femke Wiersma toch met stevige maatregelen komt om mestproblemen aan te pakken? Heeft het vertrouwen van de boerenstand opnieuw een deuk opgelopen? Daarover Ger Koopmans, voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie LTO.  


De Raad van State stelde onlangs dat het niet eerlijk is dat pluimveehouders en varkenshouders ook benadeeld worden door de afromingsregeling. Ook Koopmans sluit zich hierbij aan en hoopt op steun uit de Tweede Kamer. ‘Je neemt mensen iets af terwijl het niks te maken heeft met het doel waarvoor je staat.’ Ook vraagt hij zich af of dit juridisch houdbaar is. Koopmans stelt hierover dat ‘de korting voor pluimveehouders op geen enkele te verdedigen valt’. Hij sluit af met hoop: ‘met het optimisme dat ik uitstraal hoop ik op een minder gepolitiseerd debat op de inhoud en op de kansen die er zijn’. 

Lees meer:

Ger Koopmans

voorzitter Land- en Tuinbouworganisatie

Loopbaan
- Lid Gedeputeerde Staten Limburg (CDA)
- Waarnemend burgemeester Stein
- Lid Tweede Kamer (CDA)
- Wethouder ruimtelijke ordening, milieu, grondzaken Arcen en Velden (CDA)

een woelige week in politiek Den Haag

Terwijl Kabinet Schoof de laatste hand legde aan hun regeerprogramma, deed de frontman van regeringspartij NSC, Pieter Omtzigt, een stap terug. En: hoe extraparlemetair is de regering eigenlijk? Politiek verslaggever voor NRC Lamyae Aharouay schuift aan over een woelige week in politiek Den Haag.  

Aharouay benadrukt ‘hoe wankel de onderbouwing eigenlijk nog is’. Nu Pieter Omtzigt een stap terugneemt is het de vraag of het extraparlementaire karakter van het kabinet afneemt. ‘Extraparlementair worden. Dat is de eis van NSC om überhaupt mee te willen doen aan dit kabinet’. Deze woorden kwamen vooral ook van Nicolien van Vroonhoven, de nummer twee van NSC. ‘Veel van de pijlen zullen zich op haar gaan richten.’ Ze zal het extraparlementaire stuur over moeten nemen en tegelijkertijd zal ze het regeerprogramma en het aller strengste asielbeleid moeten verdedigen. Met het oog op de Algemene Politieke Beschouwingen: ‘dus nu gaan we zien, in deze positie, wat gaat ze daarmee doen?’ 

Lees meer:

Lamyae Aharouay

Politiek verslaggever NRC 

Loopbaan
- Podcast Haagse Zaken
- NRC Handelsblad
- BNR Nieuwsradio

Eerder in Buitenhof op 19/5/24 over de haalbaarheid van het hoofdlijnenakkoord

moralisme met het geheven vingertje

In een onzekere en complexe wereld zoeken mensen naar zekerheid en veiligheid. En dan ligt morele superioriteit op de loer. Daarom brengt Arnon Grunberg in zijn geïllustreerde roman Zevenpoot een serenade aan de mens. Vooral aan de lelijkste kant. Een gesprek over moralisme met het geven vingertje. Wat is het gevaar en kunnen we zonder?  
 


‘Ik heb mededogen voor de lelijke kanten van de mens’. Grünberg stelt dat je anderen niet altijd de maat moet nemen. ‘Als je al iemand de maat moet nemen dan ben je dat zelf’. In een complexe maatschappij zoeken mensen naar houvast. Denken in termen van goed en slecht geeft houvast en als mens voelen we ons veelal ondergewaardeerd. Grünberg noemt dit de basispsychologie van de mens. Maar ‘als je onrecht wil bestrijden heeft het geen enkele zin mensen te zeggen: maar jij bent geprivilegieerd’. Ook in de politiek zien we dit moralisme terug. De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn een goed voorbeeld van morele superioriteit volgens Grünberg. ‘Ik denk dat het zeer ineffectief is als je de kiezers die op Trump stemmen of die op de PVV stemmen gaat vernederen.’  Toch onderstreept hij ook dat het moralisme niet volledig afgeschaft kan worden: ‘mijn weerzin tegen moralisering komt voort uit morele gronden’. 

Lees meer:

Arnon Grunberg

schrijver

Loopbaan
Gepubliceerd in o.a. NRC, Volkskrant, Vrij Nederland, Humo, Parool
 
Boeken

- Bij ons in Auschwitz compact (2023)
- De vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood (2023)
- De dood in Taormina (2021)
- Moedervlekken (2016)
- Tirza (2006)
- Blauwe maandagen (1994)

Eerder in Buitenhof op 3/9/23 over wanneer je een vluchteling bent en wanneer een migrant?

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.