13 oktober

Deze week in Buitenhof: Fleur Agema over zorgen van de zorgsector, Sharon Dijksma financiële nood bij lokaal bestuur. Paul 't Hart en Detlef van Vuuren sluiten aan om te praten over politiek voor de lange termijn en Ahmet Polat met de nieuwsfoto

druk op de zorg

Fleur Agema was jarenlang de zorgwoordvoerder van de PVV en nam menig minister flink onder vuur als Kamerlid. Hoe ervaart zij het verschil nu zij zelf minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is? De problemen in de zorg stapelen zich op: een gigantische personeelstekort in de zorg, goede spreiding van ziekenhuiszorg. Deze week was Agema in Heerlen bij het Zuyderland ziekenhuis. Als minister kwam zij erachter dat de wereld tussen droom en daad soms behoorlijk weerbarstig kan zijn.

‘We zijn volle kracht vooruit. We zullen zeker tegenslagen meemaken. Die zal ik op mijn pad ook vinden, maar wij gaan gewoon door', aldus Agema over haar rol als minister en het functioneren van het kabinet. Ze is geen voorstander van mensen uit buitenland halen om het personeelstekort in de zorg op te lossen en wijst op de woningcrisis. ‘Dan krijg ik Mona Keizer op m’n dak.’ Agema wijst op kwaliteitskaders van ziekenhuizen: ‘dat is de verantwoordelijkheid die het ziekenhuis nu heeft en waar ik het ziekenhuis dus mee kan helpen, is om het landschap beter in te richten.’ Afgelopen week sprak Agema enkele waarschuwende woorden over de noodwet en de Eerste Kamer. Deze trok ze terug: ‘ik had het niet moeten doen. Ik wil natuurlijk niet dat het over mij gaat. Ik wil dat als ik in beeld kom dat het dan over de zorg gaat.’

Lees meer:

Fleur Agema

minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (PVV)

Loopbaan
-Tweede Kamerlid PVV
-Provinciale Staten Noord-Holland (LPF)

Publicaties
2015 Verzilveren - excellente zorg voor minder geld
 

financiële noden bij gemeenten

De begroting van gemeenten staat onder enorme druk. Steeds meer gemeenten schieten in het rood en moeten bezuinigen. Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en burgemeester van Utrecht, schuift aan.

‘Bestuurders die iets willen: we moeten samenwerken over de grens van partijen. Soms moet je door de muur’, aldus Dijksma over het regeerprogramma en de begroting van gemeenten. In het kabinet bestaan grote ambities met betrekking tot bestaanszekerheid, maar volgens haar laat het kabinet gemeenten financieel zitten. Geld kan niet dubbel worden uitgegeven. ‘Op het moment dat al ons geld gaat naar de zorg, dan hebben we het niet meer voor bijvoorbeeld woningen. En al helemaal niet voor het betaalbaar maken van woningen.’ Over de veiligheid van burgemeesters stelt Dijksma: ‘ik vind dat er een verantwoordelijkheid is om voorzichtig te zijn met het persoonlijk maken.’ In de bespreking van Wilders' tweet onderstreept ze dat burgemeesters in staat moeten zijn om hun taken vrijuit te vervullen. Ze is voorzichtig en wil niet verdergaand bijdragen aan het ‘tegenover elkaar’ komen staan: ‘Juist omdat we dagelijks hele moeilijke afwegingen moeten maken in een samenleving die totaal gepolariseerd lijkt.’

Lees meer:

Sharon Dijksma

Voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Loopbaan oa:
- Burgemeester Utrecht
- Staatssecretaris Infrastructuur en Milieu
- Staatssecretaris van Economische Zaken
- Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
- Tweede Kamerlid (PvdA)

Eerder in Buitenhof op 1/10/23 over probleemdossiers voor gemeenten

de nieuwsfoto

Fotograaf en filmmaker Ahmet Polat bespreekt een spraakmakende nieuwsfoto gemaakt door Jim Watson op 5 oktober in Butler, Pennsylvania, VS. 

‘Een soort nieuwe Bromance tussen Trump en Musk.’ Polat wijst op zowel de individuele als gemeenschappelijke belangen van de twee. Het extra bereik voor Trump biedt, zodra hij wint, ook een voordeel voor Musk: ‘minder regelgeving en meer geld wat in de zakken blijft zitten’. Musk is richt zich veel op robotica en kunstmatige intelligentie. 

Bekijk een andere nieuwsfoto

 

over wetenschappelijke kennis en de dagelijkse praktijk

Hoe vertaalt wetenschappelijke kennis zich naar de dagelijkse praktijk? Daarover twee hoogleraren die vorige week de twee belangrijkste wetenschappelijke prijzen in Nederland hebben ontvangen, ook wel de Nederlandse Nobelprijzen genoemd. Bestuurskundige Paul ‘t Hart, ontvanger van de Stevinpremie en klimaatwetenschapper en winnaar van de Spinozapremie Detlef van Vuuren zijn te gast.

‘Het zou heel goed zijn als wij een intergenerationele commissie in de tweede kamer aanstellen die toetst wat de lange termijn implicaties zijn op bepaalde onderwerpen’, aldus ‘t Hart. Een voorbeeld is het belang van een lange termijn draagvlak voor klimaat. Van Vuuren onderstreept het feit dat Westerse landen het probleem grotendeels hebben veroorzaakt. Hij wijst op de onze ‘historische verantwoordelijkheid’ en macht: ‘we zijn in de wereld ook rijker, we hebben meer technologie. Dus als we een probleem willen oplossen, dan geldt het natuurlijk ook de sterkste schouders eerst.’ Dit besef van milieuproblemen is ook actief bij jongeren, maar die hebben geen vertrouwen dat de democratie de problemen aan kan en leiden volgens de bestuurskundige tot een ‘zorgwekkende hoeveelheid steun voor autoritaire oplossingen’. Van Vuuren wijst op enkele successen van het gevoerde klimaatbeleid: ‘ondertussen kunnen we zeggen met huidig wereldbeleid stegen we af op ongeveer 2,7 graden’, aldus de klimaatwetenschapper.

Lees meer:

Paul 't Hart

Hoogleraar bestuurskunde (UU)

Loopbaan
- Vice-voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
- Co-decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur
- Hoogleraarschappen Leiden, Stockholm, Canberra
 
Publicaties
- Oxford Handboek of Dutch Politics (2024)

Prijzen
- Stevinpremie (2024)

Detlef van Vuuren

Hoogleraar Milieukunde (Universiteit Utrecht/PBL)

Loopbaan
- Senior onderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving
- Lid EAT - Lancet Commission
- Lid Earth Commission - Future Earth
- Lid KNAW
- Hoofdauteur IPCC (2019 - 2022)

Prijzen
- Spinozapremie (2024) 
- Huibregtsenprijs (2018)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.