22 oktober

Deze week in Buitenhof: Onno Eichelsheim bespreekt de mondiale veiligheid, Kim Ghattas en Jonathan Holslag over een veranderende wereldorde, Hannah Prins en Jantijn Anema sluiten aan om te praten over (klimaat) activisme en de nieuwsfoto is gekozen door Ahmet Polat.

mondiale veiligheid

De veiligheid in de wereld staat steeds verder onder druk. De oorlog tussen Israël en Hamas zorgt voor grote spanningen in de hele wereld en ondertussen woedt ook de oorlog in Oekraine. Hoe belangrijk is een goede Defensie en hoe kijkt Onno Eichelsheim, de Commandant der Strijdkrachten naar de ingewikkelde geopolitieke situatie in de wereld?

'De samenleving als geheel moet zich bewust zijn van het feit dat veiligheid niet alleen maar vanuit Defensie kan komen’, aldus Eichelsheim. Volgens hem leven we in een tijd ‘waarin veiligheid niet meer vanzelfsprekend is’ en is het nodig ‘reservisten uit de samenleving’ op te bouwen. Ook pleit hij voor een ‘oorlogsindustrie’, waarbij de overheid garanties geeft aan de defensie-industrie ‘zodat zij hun capaciteit kunnen verdubbelen’.  

Lees meer

Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten

Loopbaan
- Directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst
- Directeur Operaties Koninklijke Luchtmacht
- Hoofd Helikopter Operaties
- Hoofd Sectie Helikopters Koninklijke Luchtmacht

Eerder in Buitenhof op 26/2/23 over één jaar oorlog in Oekraïne

veranderende wereldorde

Deze week was de hoogste diplomatieke troefkaart van Amerika het bezoek van President Biden aan Israël. Ook andere wereldleiders bezochten het Midden-Oosten. Gaat die diplomatie iets opleveren en wie praat er nog met wie?
Vanuit Beirut een gesprek met journalist en geopolitiek expert Kim Ghattas
In de studio schuift politicoloog Jonathan Holslag aan: welke gevolgen heeft het conflict in het Midden-Oosten voor de internationale verhoudingen en de wereldorde?  

‘Zowel voor wat betreft Oekraïne als voor de Gaza-kwestie wordt er over onze hoofden heen onderhandeld door de VS met andere spelers’ zegt de hoogleraar Internationale politiek. Hij maakt zich zorgen: ‘Europa wordt meer en meer omgeven door een vuurzee van conflicten, terwijl de Europese macht een steeds kleinere invloed heeft. Lange tijd gingen we ervan uit dat Europa dankzij zachte macht en een sterke economie zijn positie in de wereld kon handhaven, maar dat blijkt steeds minder het geval. Europa staat erbij en kijkt ernaar’.  

Ghattas gaat in op de lastige positie van Arabische landen ten opzichte van de oorlog tussen Israël en Hamas: ‘ze zijn bondgenoten van de VS, maar moeten ook iets met de woede onder het volk over de dubbele moraal en het lot van de Palestijnen’. Volgens Ghattas wordt ‘de Palestijnse kwestie nu door Iran ingezet om Iran’s positie binnen de regio te versterken’, maar is er een belangrijke rol weggelegd voor Saoedi-Arabië. ‘Hun normalisatiebesprekingen met Israël zijn niet opgeschort, maar gepauzeerd. Saoedi-Arabië moet nu - hopelijk met hulp van de VS – Iran uit die positie brengen en Israël doen inzien dat het in hun belang is perspectief te bieden aan de Palestijnen’. 

Kim Ghattas

Midden-Oosten expert

Loopbaan
- Freelance journalist The Atlantic, The Financial Times
- Distinguished Fellow Columbia University
- Podcast People like us

Publicaties
- Zwarte Golf (2021)
- The secretary (2013)

Jonathan Holslag

politicoloog

Loopbaan
- Hoogleraar Internationale Betrekkingen
- Adviseur Europese Commissie
- Korvetkapitein Belgisch leger

Publicaties
- Van Muur tot Muur (2022)
- De Nieuwe Zijderoute (2020)
- Vrede en Oorlog (2018)

Eerder in Buitenhof op 8/1/2023 met een vooruitblik op 2023 in economisch en geopolitiek perspectief

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat. 

Deze foto is gemaakt op 17/10/23 door fotograaf Mohammed Salem/ Reuters in Khan Younis in het zuiden van Gaza, waar een vrouw het lichaam van een kind omhelst, omgekomen door Israëlische aanvallen.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

maak activisme mainstream

Een redelijk radicaal verhaal noemen ze het zelf. De twee jonge klimaatactivisten Hannah Prins en Jantijn Anema schreven het boek 'Je bent jong en je wil wat toekomst’. Een pleidooi voor een crisisaanpak in de strijd tegen klimaatverandering. Activisme zien zij graag mainstream worden. Is er daarbij ook ruimte voor niet-duurzame keuzes en een open gesprek? 

Jantijn Anema

auteur

Loopbaan​​​​​​
- Strategie & Communicatie Urgenda 

Hannah Prins

klimaatactivist 

Loopbaan
⁃ Presentator de Keuzecast
⁃ Master Strafrecht & International Law
⁃ Ambassadeur Stop Ecocide International

Eerder in Buitenhof op 29/1/23 over de eerste A12 klimaatprotest in Den Haag

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.