Afgelopen vrijdag kwamen de bondgenoten van Oekraïne in Ramstein samen om over extra steun te praten. Er komen meer wapens, maar de gewilde tanks vooralsnog niet. Kan Oekraïne met de wapens die ze nu krijgen de oorlog met Rusland winnen? Hierover vanuit Kiev Oekraïens Parlementslid Kira Rudik en oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn in de studio. Hoe kijkt hij naar deze ontwikkelingen?
22 januari
Deze week in Buitenhof: Kira Rudik en Dick Berlijn over wapens voor Oekraïne, Jeroen van der Veer bespreekt zijn boek over leiderschap, Pieter Wittenberg sluit aan om te praten over hulp aan vluchtelingen en de nieuwsfoto met Hanneke Mantel
wapens voor de oorlog in Oekraïne
Dick Berlijn
oud-Commandant der Strijdkrachten
Geboren: 1950
Loopbaan o.a.:
-Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten
- Chef Vliegdienst Vliegbasis Twente
- Diverse vredesoperaties in Joegoslavie
Eretitels
- Adjudant in buitengewone dienst
- Commandeur in Orde van Oranje-Nassau
Kira Rudik
parlementslid Oekraïne
Geboren 1985
Loopbaan
Partijleider oppositiepartij Golos
Eerder in Buitenhof op 03/04/22 over de strijdbaarheid van Oekraïne
hoe word je een goede leider?
Jeroen van der Veer was jarenlang CEO van Shell, zat om de tafel met de groten der aarde en geldt nog altijd als een van de machtigste mannen van Nederland. Hij schreef het boek Van A naar B, lessen in leiderschap.
Jeroen van der Veer
Oud-CEO Shell
Geboren 1947
Loopbaan
- Voorzitter Raad van Commissarissen Boskalis
- Commissaris Equinor
- CEO Shell
- Voorzitter Raad van Commissarissen Philips en ING
- Raad van Commissarissen Unilever
Eerder in Buitenhof op 13/6/21 over de kloof tussen het bedrijfsleven en de maatschappij
de nieuwsfoto
In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door Hanneke Mantel, hoofd Programma FENIX, Rotterdam.
Ook de zorg kan opraken', aldus Hanneke Mantel over de nieuwsfoto in Buitenhof. 'De rest van de stad lijkt niet te weten hoe nijpend de situatie is in de zorg'.
Deze foto is gemaakt op 18/1/23 in London, VK door fotograaf Dan Kitwood/ Getty Images
wordt hulp aan vluchtelingen strafbaar?
De 75-jarige Pieter Wittenberg trok in 2016 naar Lesbos om vluchtelingen te helpen. Maar vorige week moest hij samen met 23 andere hulpverleners voor de Griekse rechter verschijnen wegens verdenking van spionage en mensensmokkel. De aanklacht is niet in behandeling genomen wegens procedurele fouten. Een tijdelijke opluchting, maar volgens de hulpverleners eentje met een zwart randje: ze zijn namelijk ook niet vrijgesproken.
Een tweede rechtszaak met een mogelijke celstraf van tientallen jaren, hangt Wittenberg en de overige hulpverleners nog altijd boven het hoofd. Hoe is het om als hulpverleners ineens verdachte te zijn? En waarom voelde hij zich genoodzaakt om op Lesbos te helpen?
Pieter Wittenberg
hulpverlener
Geboren 1947
Loopbaan
- Hulpverlener Emergency Response Centre International
- Initiatiefnemer Energie van Ons
- Investment banker
meld je aan voor de nieuwsbrief
Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.