16 april

Deze week in Buitenhof: Karien van Gennip over de nieuwe arbeidsmarkt, Tim de Wit bespreekt de gespannen geopolitieke verhoudingen met Arend Jan Boekestijn, Martin Bossenbroek sluit aan om te praten over de oost Afrikaanse slavenhandel en de nieuwsfoto met Cigdem Yuksel.

de nieuwe arbeidsmarkt

‘De laatste tien, vijftien jaar zijn we doorgeschoten in de balans op de arbeidsmarkt. De flexibilisering. Het resultaat daarvan is dat 40% van de Nederlanders vandaag de dag geen vast contract heeft’, zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. ‘Beschikbaar voor alles, recht op niets. Twee of drie oproepbanen hebben om rond te komen. Dat is momenteel de grootste misstand op de arbeidsmarkt’, vervolgt van Gennip. Met haar plannen om de arbeidsmarkt te hervormen wil ze daar een eind aan maken. Daarnaast richt ze zich op het grote aantal vrouwen dat niet deeltijd werkt, met de slogan ‘wil je meer werken, laat het merken’. Maar legt deze slogan niet alle verantwoordelijkheid bij vrouwen? ‘We spreken hiermee ook de mannen en werkgevers aan. Het thuisfront moet de taken eerlijker gaan verdelen. Uiteindelijk willen we met elkaar naar een cultuur waarin mannen en vrouwen gelijk beloond worden.’  

voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket (Kamerbrief van minister SZW)

Karien van Gennip

minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA)

Loopbaan
- Voorzitter Raad van Bestuur Coöperatie VGZ, Arnhem
-Diverse directeursfuncties bij ING Groep; vanaf oktober 2015 CEO ING Bank France, Parijs
- Lid van de Tweede Kamer voor het CDA
- Staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten-Balkenende II en III
- Directeur Autoriteit Financiële Markten

Eerder in Buitenhof op 25/9/22 over de grootste koopkrachtreparatie ooit

Europa als machtsblok op het wereldtoneel

De Franse President Macron maakte weinig vrienden toen hij eerder deze week suggereerde dat Europa Amerika niet zou steunen als het tot een conflict om Taiwan komt. Europa zou een derde pool moeten vormen op het wereldtoneel en niet slaafs achter Amerika aan moeten lopen. Maar kan Europa dat, een derde machtsblok vormen? Welke rol speelt premier Mark Rutte hierin? En hoe zet het Pentagon-lek de verhoudingen verder op scherp? We bespreken het met Arend Jan Boekestijn, historicus en docent aan de universiteit Utrecht, en Tim de Wit, journalist en presentator van Bureau Buitenland, samen presenteren zij de Podcast Europa draait door.

Het is niet per se goed nieuws als China zich zou gaan bemoeien met vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland, stelt de Wit: ‘We gaan naar een andere wereld toe als China, wat toch een groot autocratisch land is, als onderhandelaar wordt gezien. Dat zou een enorme nederlaag voor het Westen zijn.’ Volgens Boekestijn moeten we sowieso gaan wennen aan de nieuwe machtsverhoudingen: ‘Wij zijn verschrikkelijk afhankelijk voor onze groene transitie van de zeldzame aarde van China, 90% komt daarvandaan. Dat betekent dat Europa en Nederland strategischer moeten denken. China gaat niet luisteren als wij de mensenrechtkaart spelen. Het wordt meer een transactionele wereld: voor wat hoort wat.’ Zijn er dan nog lichtpuntjes? ‘Het zegt wel wat dat Rusland en China zo bang zijn voor ons democratische systeem’, zegt de Wit. ‘Poetin en Xi zijn allebei bang dat hun bevolking onze democratie ook wel zou willen. Dat vind ik dan wel weer een hoopvolle conclusie’, vult Boekestijn aan. 

Tim de Wit

journalist / presentator

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door
- Presentator Bureau Buitenland
- NOS correspondent Verenigd Koninkrijk

Publicatie
Wankel Koninkrijk (2022)

Eerder in Buitenhof op 23/10/22 over de politieke chaos in het VK

Arend Jan Boekestijn

historicus

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door
- Docent Geschiedenis Universiteit Utrecht - Columnist Elsevier
- Lid Tweede Kamer VVD

Publicaties
- Mijmeren over zee (2011)
- De prijs van een slecht geweten (2009)

Eerder in Buitenhof op 4/9/22 samen met Tim de Wit, over wie de opvolger van Boris Johnson wordt

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Cigdem Yuksel.

Deze foto is gemaakt door Roman Pilipey op 7 april 2023 in Kyiv, Oekraïne tijdens een sessie paardentherapie voor Oekraïense soldaten die actief waren aan het militaire front. 
Kijk meer foto's uit deze serie

die ándere slavenhandel

‘De transatlantische slavernij is een gruwelijke episode uit onze geschiedenis, alleen het is nog niet alles', vertelt historicus Martin Bossenbroek. ‘De slavernijgeschiedenis van Afrika is nog veel triester dan alleen dat.’ Daarover gaat zijn nieuwe boek de Zanzibardriehoek: ‘Die aantallen zijn nog veel groter geweest, die 25 miljoen zijn alleen de slachtoffers. Daar komen ook nog dierbaren bij. En die mensen zijn weggerukt uiot een samenleving. Die daardoor ontwricht zijn geraakt.’ Maar het is niet enkel verleden tijd: ‘Er is nog steeds verkapte slavernij in Afrika. Dat zie je op tal van plekken. Er wordt gesproken van 7 miljoen Afrikanen die in een vorm van slavernij leven.’ Zo werkt het verhaal van slavernij nog steeds door: ‘De Wagner-groep duikt steeds vaker op in Afrika, China rukt op om zich meester te maken van de grondstoffen daar. Dus Afrika wordt nog steeds als wingewest gebruikt.’  

Kijk ook dit gesprek over slavernij en contractarbeid
Het geheim van Mauritanië (Bram Vermeulen voor VPRO)

Martin Bossenbroek

schrijver/ historicus

Publicaties
- De Zanzibardriehoek (2023)
- De wraak van Diponegoro (2020) - De Boerenoorlog (2012)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.