Door klimaatverandering staat ook de hele economie aan de vooravond van grote veranderingen. Tegelijkertijd waarschuwt centrale bank directeur Klaas Knot de G20 dit weekend voor hoge inflatie, te hoge schulden en dus: het gevaar op flinke financiële schokken. Wat staat ons te wachten en hoe bereiden we ons voor? Een gesprek met Hoogleraar Financiële Markten Arnout Boot en Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO.
Volgens Boot zou een minister zich niet moeten uitspreken over een individueel bedrijf, maar moet van tevoren duidelijk zijn wat op de lange termijn van ondernemingen mag worden verwacht. Hij waarschuwt: ‘als de overheid er niet in slaagt duidelijkheid te geven over welke spelregels bedrijven kunnen verwachten op de langere termijn, dan ben je onzekerheid aan het inbouwen waar ondernemers niet tegen kunnen en banken al helemaal niet’.
Voor een effectief afbouwpad van fossiele subsidies gaat het volgens Phlippen niet om ‘wel of niet subsidies’, maar om de verandering in uitstoot. Zij denkt dat we al voor 2030 hele grote stappen kunnen zetten: ‘zeventig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt zich enorme zorgen over klimaatverandering, een prachtig draagvlakbegin. Het Internationaal Energieagentschap zegt dat de wereldwijde emissiereductie tot 2030 kan met rendabele technologieën die nu al op de markt zijn. En bedrijven en de overheid hebben het geld. Ik zou zeggen: 22 november moet het gebeuren.’