18 september

Deze week in Buitenhof: Attje Kuiken en Jesse Klaver over astronomische energieprijzen, Eveline Rethmeier en Arthur Weststeijn bespreken de politieke situatie in Italiƫ, Orhan Pamuk sluit aan om te praten zijn nieuwe roman, de nieuwsfoto is gekozen door Ilvy Njiokiktjien

astronomische energieprijzen

Dinsdag is het Prinsjesdag en in de uitgelekte Miljoenennota strooit het kabinet met miljarden. Fractievoorzitters van PvdA en GroenLinks Attje Kuiken en Jesse Klaver roepen het kabinet op om te gaan regeren. ‘We horen vooral dat het moeilijk is. Dat komt omdat het kabinet laat handelt en te weinig oog heeft voor hoe groot de problemen zijn', vertelt Kuiken. Daarom stuurden Klaver en Kuiken het kabinet een plan om een prijsplafond voor energie in te stellen. Tot dusver met weinig succes: ‘Waarom er nog niks gebeurt is exemplarisch voor waarom het kabinet überhaupt de afgelopen acht maanden niet aan het regeren is. Ze blijven een heilig geloof hebben in de markt. Ingrijpen op de energiemarkt zoals wij doen met dat plafond, betekent dat je de markt uitzet. Dat vinden ze in de coalitie allemaal doodeng’, aldus Klaver.  

Attje Kuiken

fractievoorzitter PvdA

Geboren 1977

Loopbaan
- Tweede Kamerlid PvdA
- Hoofd Stafbureau, directie Strategie, directoraat-generaal Veiligheid, Ministerie BZK
- Beleidsmedewerker Integraal Veiligheidsbeleid, directie Strategie
- Projectmedewerker Risicobeleid, directie Rampenbeheersing en Brand

Eerder in Buitenhof op 21/11/21 over draagvlak voor coronamaatregelen

Jesse Klaver

fractievoorzitter GroenLinks

Geboren 1986

Loopbaan
- Lid Tweede Kamer
- Lid SER
- Voorzitter CNV-Jongeren

Publicaties
- De empathische samenleving (2016)
- De mythe van het economisme (2015)

Eerder in Buitenhof op 24/4/22 over voorjaarsnota '22 in het teken van inflatie en hoge energieprijzen 

verkiezingen in Italiƫ

Eveline Rethmeier deed vanuit Rome verslag over de Italiaanse verkiezingen en woonde een toespraak van de gedoodverfde favoriet Giorgia Meloni bij: ‘Ze speelt heel slim in op een onvrede die er in Italië is en op heel veel Italianen die hun vertrouwen in de politiek kwijt zijn. Ze staat voor een sterk Italië, Italië eerst, dat doet denken aan Donald Trump'. Historicus Arthur Weststeijn denkt dat de situatie in Italië voor meer landen gaat gelden: ‘Italië worstelt al heel lang met het vormen van een stabiele regering. Vaak wordt dan het antwoord gezocht in een externe technocraat. Dat leidt weer tot frustratie bij de kiezer: waarom hebben wij dan überhaupt onze stem uitgebracht? Die gaan dan naar de flanken waardoor juist die versplintering weer sterkt wordt. Een vicieuze cirkel.’  

Eveline Rethmeier

journalist en oud-correspondent

Geboren 1983

Loopbaan
- Journalist EenVandaag, Follow the Money en BNR (heden)
- Correspondent Italië voor o.a. RTL Nieuws en Vrij Nederland
- Journalist Nieuwsuur
- Advocaat De Brauw Blackstone Westbroek

Arthur Weststeijn

historicus en schrijver

Geboren 1980

Loopbaan
- Onderzoeker Universiteit van Padua (heden)
- Docent en onderzoeker Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en Universiteit van Groningen
- Staflid geschiedenis Koninklijk Nederlands Instituut Rome
- Promotieonderzoek aan het European University Institute in Florence (bij overlengte kan deze eruit)

Publicaties
- Het Italiaanse experiment (2020)
- Proeftuin Italië (2018)

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

Foto: James Hill/ The New York Times

Deze foto is gemaakt op 14 september 2022 aan de oever van de Theemsrivier in Londen, waar duizenden mensen in de rij staan om een laatste eer te bewijzen aan de overleden koninging Elizabeth II. 

 

over kritisch schrijverschap

De wereldberoemde auteur en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk over zijn ervaringen als schrijver in een land dat steeds harder optreedt tegen kritische stemmen. Zijn nieuwe historische roman De nachten van de pest gaat over een pestuitbraak in 1901 op een fictief Turks eiland. Een eiland in de ban van een epidemie leek Pamuk een perfect decor voor een roman over leven in een autocratie, nationalisme en de tegenstelling tussen Oost en West. Maar als, nadat hij al vier jaar aan zijn boek werkt, ineens de corona pandemie uitbreekt, krijgt zijn boek een hele nieuwe lading. 

Orhan Pamuk

schrijver

Geboren 1952

Publicaties
- De nachten van de pest (2022)
- De vrouw met het rode haar (2017)
- Sneeuw (2002)
- Het zwarte boek (1990)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.