Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.
VPRO Boeken zondag 2 november, NPO 1, 11.20 uur
Benjamin Kaplan & Roman Krznaric
Benjamin J. Kaplan, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan University College London, vertelt over zijn nieuwste boek 'Cunegondes ontvoering'; de geschiedenis van een opmerkelijke religieuze strijd in de tijd van de Verlichting. Ook te gast is cultuurhistoricus Roman Krznaric, docent aan de School of Life in Londen, over zijn nieuwe boek 'Empathie', waarin hij onderzoekt hoe de hoog-empathische mens in elkaar zit en hoe we zo iemand kunnen worden.
Roman Krznaric 'Empathie'
Heeft u weleens overwogen iemand uit uw buurt te lenen zoals u een boek leent?
In verschillende Europese landen kan dat, in verschillende landen bestaat de Human Library. Doel: verplaats je in een ander, spreek je empathische vermogens aan. Het klinkt misschien soft maar ik kan u verzekeren dat het werkt.
Wat is intussen empathie?
Wat zijn de verschillen met sympathie?
De in Engeland woonachtige filosoof Roman Krznaric schreef er een boek over. Hij voorspelt overigens dat introspection out is en outrospection in.
Maar waarop baseert hij die mening?
En waarom werd het idee van de Russische anarchist Kropotkin dat dieren samenwerken overvleugeld door Darwins survival of the fittest.
Benjamin Kaplan 'Cunegondes ontvoering'
Nu het woord idee gevallen is: wij zijn opgegroeid in de rotsvaste overtuiging dat de verlichting een tijd was waarin we leerden tolerant te zijn.
Lees het werk van de historicus Jonathan Israel maar.
Maar waren we wel zo tolerant.
Ik praat in VPRO Boeken ook met de Amerikaanse historicus Benjamin Kaplan die een boek schreef over religieuze conflicten in het achttiende eeuwse Limburgse Vaals.
Katholieken en protestanten stonden elkaar naar het leven.
Katholieken en protestanten stonden elkaar naar het leven.
Hij vertelt waarom en ook hoe lokale overheden erin slaagden de strijdende partijen tot bedaren te brengen.
Met tolerantie had dat weinig van doen.