De Zwarte dag van Hans: een nieuwe wending
Op 5 februari 2021 wordt het dode lichaam van Hans van de Ven zittend in bad gevonden in zijn huis in Amstelveen. Terwijl de politie het huis binnenstapt, probeert een vrouw via de achterdeur te vluchten. Toch stelt het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijk onderzoek in en wordt Hans van de Ven begraven. Zaak gesloten. Totdat misdaadverslaggever Koen Voskuil een jaar later, op dat moment nog werkzaam bij het AD, een veelbeluisterde podcastserie over de zaak maakt onder de titel ‘De zwarte dag van Hans’. Die leidt ertoe dat het OM de zaak heropent en het lichaam laat opgraven.
Het onderzoek heeft meer dan een jaar geduurd en is nu afgerond. Het NFI heeft uitgebreid onderzoek gedaan en geen gifstoffen in het lichaam aangetroffen. Het OM concludeert dat er geen aanwijzingen zijn dat Van de Ven om het leven is gebracht.
Toch blijven er veel vraagtekens. Wat deed die vrouw in het huis en waarom heeft zij niet de politie of hulpdiensten gebeld? Is Van de Ven al dagen voordat hij gevonden werd overleden? Hoe kon de schouwarts een ‘natuurlijke doodverklaring’ afgeven, terwijl er allerlei verdachte omstandigheden waren bij de lijkvinding? Waarom is het lichaam niet meteen onderzocht op giftige stoffen? Waar is het bruine koffertje gebleven dat hij altijd bij zich had? En hoe kan het dat de foto’s die de technische recherche in het huis heeft gemaakt zijn verdwenen?
Hans van de Ven had een bijzonder verleden. Hij werkte als afluisterspecialist bij de Militaire Inlichtingendienst. En Argos ontdekte dat hij in de jaren negentig actief betrokken is geweest bij een ultrageheime grote internationale afluisteroperatie. Een operatie die in 2020 onthuld werd door Argos.