De aflaathandel van het klimaat
Grote bedrijven maken graag mooie sier met de claim dat ze klimaatneutraal produceren of op zijn minst een deel van hun CO2-uitstoot compenseren. Dat doen ze bijvoorbeeld door bomen aan te planten of bossen te beschermen. Want: bomen halen CO2 uit de lucht en helpen bij het aan banden leggen van klimaatverandering.
South Pole is een groot internationaal adviesbureau met hoofdzetel in Zürich, dat wereldwijd projecten financiert om bossen die met kap worden bedreigd te beschermen. Dat doen ze door zogeheten kredietbrieven te verkopen. Een deel van de opbrengst van die kredietbrieven wordt gebruikt om lokale gemeenschappen te laten stoppen met de houtkap en alternatieve verdienmogelijkheden te bieden.
Een van het grootste van dit soort projecten is het Kariba-project in Zimbabwe, in een bosgebied anderhalf keer zo groot als de provincie Gelderland. Kariba is big business. South Pole verkocht de afgelopen tien jaar voor honderd miljoen Euro aan Kariba-kredietbrieven - aan klanten als Volkswagen, Porsche, McKinsey, Gucci, Nespresso, en ook aan de Nederlandse energieleverancier Greenchoice.
Maar kloppen de berekeningen van de CO2-reductie van South Pole wel? En kreeg de inheemse bevolking ook werkelijk het deel van de opbrengst dat was beloofd? Ties Gijzel en Bart Crezee van Follow The Money deden hier uitgebreid onderzoek naar. Zij vertellen over hun bevindingen. En Argos vroeg de grote baas van South Pole, mede-oprichter en CEO Renat Heuberger, om een reactie.