Argos
Moslim-vluchtelingen in voormalig Joegoslavië
Tienduizenden vluchtelingen uit Srebrenica zitten anderhalf jaar na de val van de enclave nog steeds in opvangkampen in Bosnië. Opeengepakt in schoolgebouwen, met nauwelijks voedsel en het is koud. Argos bezocht een school in Tuzla. Wat is er terecht gekomen van de speciale verantwoordelijkheid die de Nederlandse regering - vanwege het falen van Dutchbat - zei te hebben voor de vluchtelingen. Het onderzoek van het RIOD naar de val van de enclave gaat tussen de een en twee miljoen gulden kosten, maar wat heeft Nederland over voor de vluchtelingen uit Srebrenica? Tot slot telefoongesprek in de studio van Rudie van Meurs met Kees van Es van SPAPO (= gezinshereniging).
Tienduizenden vluchtelingen uit Srebrenica zitten nog steeds in opvangkampen in Bosnië. Wat doet de Nederlandse regering eraan?
Een reportage over de moslim-vluchtelingen die tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië na de val van Srebrenica naar Tuzla zijn getrokken en de geringe hulp voor deze groep vanuit Nederland. De verslaggever bezoekt een school in Tuzla en voert gesprekken met de aanwezige vluchtelingen, die erg vijandig zijn t.a.v. de Nederlandse journalist (met vertaling door tolk in het Engels).
Het programma bevat tevens telefonische gesprekken met:
- Hans Ritsema [spelling onzeker], ziekenverpleger van het Dutchbat-bataljon, die ontkent dat de soldaten hun kleding vrijwillig hebben afgegeven;
- Harald Doornbos, journalist, over de nood onder de vluchtelingen;
- E. van Middelkoop, lid Tweede Kamer GPV, over de hulp aan de vluchtelingen;
- minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking, over de verantwoordelijkheid van Nederland.
Tot slot een interview met Kees van Es van SPAPO, een stichting die zich inzet voor gezinshereniging van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië, over de wijze waarop men hulp zou kunnen geven.
Het programma bevat tevens historische fragmenten, o.a. over de val van Srebrenica.