Argos
Securitisatie en de huizenzeepbel in NL
Deze aflevering is geheel gewijd aan het verband tussen securitisatie en de problemen op de woningmarkt in Nederland met hypotheken.
Securitisatie en de huizenzeepbel in NL Meer dan een miljoen Nederlandse hypotheken staan onder water. En banken zijn strikter dan ooit met eisen stellen aan klanten die een hypotheek willen. Er is één woord in de analyses van de problemen op de woningmarkt dat je heel weinig tegenkomt en dat is securitisatie.
Securitisatie werd in de Verenigde Staten bedacht en vervolgens op grote schaal toegepast. Het is een ingewikkelde financiële techniek waarbij hypotheken worden gebundeld, omgezet in aandelen en opties, opgesplitst en doorverkocht aan grootinvesteerders. Vanaf medio jaren negentig is dit herverpakken van hypotheken ook in Nederland op grote schaal gebeurd.
Wat heeft securitisatie te maken met de huizenzeepbel in Nederland? Is er een verband met het feit dat nieuwkomers op de woningmarkt bijna niet meer aan een hypotheek kunnen komen?
In Brussel wordt momenteel gewerkt aan het aan banden leggen van securitisaties. Maar de bankenlobby is in volle gang om deze vastgelopen financieringstechniek weer nieuw leven in te blazen.
Presentatie: Max van Weezel.