Argos
Exclusief interview ex-directeur MIVD over Irak
Ex-MIVD-directeur Van Reijn over massavernietigingswapens in Irak. “Informatie van de Amerikanen en Britten klopte niet.” Voormalig directeur Joop van Reijn van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) was een belangrijke bron voor de commissie Davids en spreekt voor het eerst met de pers. In Argos praat hij over de Irak-oorlog en de kwestie van de massavernietigingswapens. Van Reijn zegt daarover: “In het najaar van 2002 plaatste de MIVD stevige kanttekeningen bij de manier waarop die dreiging in sommige publieke documenten werd vormgegeven. Die informatie van de Amerikanen en Britten klopte niet.” Generaal-majoor der mariniers b.d. Van Reijn was van juli 1999 tot 1 januari 2003 directeur van de MIVD. Toen eenmaal bekend werd dat die massavernietigingswapens er niet waren werden er allerlei “gymnastische toeren rondom dit onderwerp uitgehaald”, zegt Van Reijn in Argos.
De commissie-Davids heeft onderzoek gedaan naar de steun van de Nederlandse regering aan de Brits-Amerikaanse oorlog tegen Irak in 2003. Op 12 januari 2010 presenteert voorzitter Willibrord Davids van de commissie de resultaten van het onderzoeksrapport. De Nederlandse regering zou weinig hebben gedaan met de informatie die inlichtingendiensten AIVD en MIVD hadden verzameld over massavernietigingswapens die Irak mogelijk zou hebben gehad.
INTERVIEW (12:20 uur) met voormalig directeur Joop van Reijn van de MIVD, die nooit eerder in de media heeft gesproken over dit onderwerp wegens de geheimhoudingsplicht. Van Reijn vertelt dat er zorgvuldig informatie is verzameld over massavernietigingswapens van Irak, maar dat de Nederlandse regering de analyse terzijde heeft geschoven wegens tunnelvisie. Als later blijkt dat Irak geen vernietigingswapens heeft, heeft de regering allerlei “gymnastische toeren rondom dit onderwerp uitgehaald''.
ARCHIEFMATERIAAL:
- fragment Willibrord Davids presentatie onderzoeksresultaten op 12 januari 2010;
- toenmalig Britse premier Tony Blair op 24 september 2002 die in het parlement een toelichting geeft op het Irak-dossier (in het Engels, met vertaling);
- voormalige topman John Morrison van de Britse inlichtingendiensten over de kritiek op het Britse Irak-dossier (in het Engels, met vertaling);
- toenmalig minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken die gelooft in de dreiging van de Iraakse massavernietigingswapens.
Reportage: Huub Jaspers
Presentatie: Max van Weezel