Argos
Discutabele Consultancy
Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
1 . Adviesbureau Mark Blaisse werkt voor dictator van Equatoriaal-Guinea
Het Nederlandse adviesbureau Pilgrims Consult van de voormalige journalist werkt voor president Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal Guinea in West-Afrika. Obiang is sinds 1979 aan de macht. Sinds de jaren 90 heeft het land opbrengsten uit olie. Deze komen toe aan de president, zijn familie en zijn vrienden. De bevolking leeft in armoede en tegenstanders van de president worden opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Blaisse heeft zich als bestuurder van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen Nederland teruggetrokken.
Verslag (12:15 uur).
INTERVIEWS met:
- medewerker Boris Dittrich van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in New York, die zegt dat het imago van het land door de betaalde pr-adviezen wordt opgevijzeld (telefonisch);
- directeur Erwin van der Borght van het Afrika-programma van Amnesty International in Londen;
- Blaisse, die zegt dat in vergelijking met Europa er niets klopt van de mensenrechten in het land. De president betaalt hetzelfde uur-tarief als anderen die advies vragen, aldus Blaisse;
- voormalig journalist en eigenaar Bart Jochems van communicatiebedrijf Marlot, die een opdracht van de omstreden Palestijnse organisatie Hamas heeft afgewezen (telefonisch).
2 . Fraude met pensioenen
In het KRO-televisieprogramma 'Reporter' van 29-11-2010 reconstrueert verslaggever Jos Slats de fraude met pensioenen waarin de overheid een dubieuze rol speelt. Vanwege een tekort op de overheidsbegroting eind jaren 80 bepaalt Kabinet-Lubbers III via wetgeving dat de vermogens van de pensioenfondsen fiscaal moeten worden afgeroomd. De overheid heeft, als grootste werkgever van Nederland, 25 miljard euro onttrokken aan de reserves van het ABP, het grootste pensioenfonds voor ambtenaren.
INTERVIEW (12:46 uur) met pensioendeskundige en schrijver Frits Bosch van 'Risico als obsessie, het beleggingsbeleid van pensioenfondsen', die zegt dat het Kabinet-Kok in de jaren 90 met potverteren is gestart door onder andere werknemers vervroegd met pensioen te sturen (vutters) en de premies laag te houden. Als dit destijds niet was gebeurd hadden de pensioenfondsen nu geen dekkingsgraad van 100 procent gehad maar een van 200 of 300 procent en een vermogen van rond de 1600 miljard euro, meent hij.
ARCHIEFMATERIAAL: verklaring minister Sociale Zaken Henk Kamp.
STUDIOGESPREK (12:50 uur) met verslaggever Jos Slats.