Argos
Crisis bij de Corporatie
Woningcorporatie SGGB in financiële problemen
Voor het voortbestaan van woningcorporatie SGGB is op korte termijn tachtig miljoen euro nodig. Banken hebben geweigerd hun doorlopend krediet te verruimen.
Reportage (13:16 uur) over mismanagement en falend toezicht, met fragmenten van geheime opnamen van interim-directeur van SGBB Karin Rosielle, die tijdens een personeelsbijeenkomst het personeel inlicht over de penibele situatie en INTERVIEWS met:
- Karin Rosielle die aanvankelijk zegt dat haar bedrijf nog geen liquiditeitsproblemen heeft en later in het interview meldt dat er wel liquiditeitsproblemen zijn;
- Hugo Priemus, hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft, die vindt dat er onvoldoende besef is geweest bij SGBB betreft de risico's verbonden aan de activiteiten zoals projectontwikkelingen die zijn ingezet.
Nieuws 29 april 2010:
Argosredacteuren Suzan Borst en Irene Houthuijs winnen met deze uitzending ‘Corporatie in crisis: SGBB’ De Tegel. Deze prijs, die de belangrijkste functies van de journalistiek onderstreept en aanstormend talent aanmoedigt, wordt jaarlijks uitgereikt als bijzonder eerbetoon aan de makers van de beste journalistieke publicaties en producties.
Juryrapport
Op 14 februari 2009 brengt het radioprogramma Argos, aan de hand van geheime geluidsopnames van een personeelsbijeenkomst, aan het licht dat woningcorporatie SGGB uit Hoofddorp financiële problemen heeft en op zoek is naar een kapitaalkrachtige fusiepartner. Het nieuws veroorzaakt tumult in de Nederlandse media, want in korte tijd is dit het derde geval van een woningcorporatie in de problemen. Eerder ging het mis bij het Amsterdamse Rochdale en de Rotterdamse corporatie Woonbron. Hoewel de redactie van Argos het geheime bandje en wat vertrouwelijke correspondentie van een SGBB-werknemer in de brievenbus heeft gekregen, is er daarnaast goed onderzoek gedaan naar de problemen rond woningcorporaties, die sociale woningbouw niet meer hun belangrijkste prioriteit lijken te vinden. De uitzending bevat een confrontatie met de interim-directeur van SGBB die niet de waarheid lijkt te spreken en geschokt reageert op de vragen. Zij weet van tevoren niet dat de interviewers alle details van de problemen al weten en ze komt gedurende het interview steeds meer in het nauw. Dat levert spannende radio op. Argos heeft, gezien het politieke debat over de rol van sociale woningcorporaties, met deze reportage een heel relevant onderwerp aangesneden.
Radio Onjo: Het Kabinet-Balkenende IV heeft de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) toestemming gegeven om de Hoge Flux Reactor in Petten tijdelijk weer in bedrijf te nemen. In augustus 2008 is de reactor niet opgestart nadat bij het groot onderhoud en inspecties een gasbellenspoortje in het primaire koelwatersysteem werd ontdekt. Daardoor was het noodzakelijk de veiligheid van het systeem opnieuw te analyseren. De reactor zal direct worden stilgelegd als een onregelmatigheid wordt geconstateerd.
STUDIOGESPREK (13:42 uur) met verslaggever Kees van den Bosch.
TELEFOONGESPREKKEN (13:47 uur) met:
- VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra die vertrouwt op de mening van deskundigen over de veiligheid van de reactor;
- campagneleider kernenergie Ike Teuling van milieuorganisatie Greenpeace die zegt dat de veiligheid van de reactor niet te garanderen is omdat de reactor al vijftig jaar oud is.