Argos
De Echo van Amélisweerd
Deze aflevering gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
1 . Rijkswaterstaat wil weg aanleggen in bos van Amelisweerd
Moet er een nieuwe weg komen door het bos in Amélisweerd bij Utrecht? Dat zou zo maar kunnen. Iets meer dan 25 jaar nadat in datzelfde bos een veldslag werd uitgevochten over Rijksweg 27 staat het bos weer op een kaartje van Rijkswaterstaat. En er is weer een weg door getekend. Het is een van de vier varianten die vorige maand is gepresenteerd om de problemen op de Ring van Utrecht op te lossen. Verbazing alom bij de actievoerders van toen en bij planologen. Of zit er een slimme strategie achter de plannen van Rijkswaterstaat?
In 1982 zijn natuuractivisten en de politie met elkaar slaags geraakt tijdens een protest tegen de aanleg van de rijksweg A27. Uiteindelijk is in 1986 de A27 dwars door het westelijke deel van bosgebied Amelisweerd aangelegd. In 2008 is door Rijkswaterstaat de mogelijkheden geopperd voor een tweede snelweg door Amelisweerd aan de kant van Bunnik of de A27 verbreden. Dit alles om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Wederom heeft dit hevige protesten opgeleverd.
Reportage (13:17 uur) met INTERVIEWS met:
- Jan Korff de Gidts van de Vrienden van Amelisweerd die niet verrast is, maar wel verbaasd is over de plannen;
- secretaris Jos Kloppenburg van de Vrienden van Amelisweerd;
- directeur Cees Brandsen van de Landelijke Dienst Infrastructuur die vindt dat de burgers gelijk hebben;
- Luc Boelens, hoogleraar planologie aan de Universiteit van Utrecht, die vrijwel zeker weet dat de verbreding van de A27 toch uitgevoerd wordt om de doorstroming te bevorderen;
- minister Jacqueline Cramer van Milieu die tegen de plannen van Rijkswaterstaat is;
- projectleider Inge van Leijenhorst van Rijkswaterstaat
ARCHIEFMATERIAAL:
- reportage over de actie in Amelisweerd tegen de geplande rijksweg A27 in 'Villa VPRO-Verzet' van 1 september 1982;
- inspraakavond voor bewoners bij Amelisweerd;
- 'NOS Journaal' van 17 januari 2009 over het verzet van actievoerders.
2 . Franse journaliste Florence Hartmann staat terecht na publicatie over het Joegoslavië-tribunaal
Hartmann is een Franse journaliste die jarenlang woordvoerster is geweest van Carla Del Ponte, de vroegere hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hartmann heeft in haar boek 'Paix et Châtiment' en in een artikel op een website beschreven hoe Servië kon worden vrijgesproken van genocide in Bosnië-Herzegovina. Hartmann staat nu zelf terecht, wegens minachting van het tribunaal. Ze heeft informatie gepubliceerd die van het tribunaal geheim heeft moeten blijven. De journalistenvakbond NVJ start een solidariteitscampagne.
STEMFRAGMENTEN(13:40 uur) van Florence Hartmann die het belachelijk vindt dat ze nu in de beklaagdenbank zit (in het Engels met vertaling).
TELEFOONGESPREK (13:42 uur) met NVJ-secretaris Thomas Bruning die de campagne toelicht.
3 . Bouwfraude in Limburg
Inmiddels zijn vijftien verdachten aangehouden die met de omkopingszaak te maken zouden hebben. Het gaat om oud-medewerkers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra en om ambtenaren van gemeenten en de provincie Limburg. De mensen van het bouwbedrijf worden verdacht van omkoping, de ambtenaren van corruptie.
KRUISGESPREKKEN met:
- journalist Jos van Dongen van het VARA-televisieprogramma 'Zembla', die in 2001 een aflevering heeft gemaakt over bouwfraude in Nederland (13:46 uur);
- econoom Maarten Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam die vertelt over een internationaal congres over wetshandhaving op het gebied van kartelvorming in het algemeen (13:47 uur).