Argos
De iIlegalen in de Glastuinbouw: Een onoplosbaar Probleem? LTO pleit voor legalisering arbeid illegalen in tuinbouw
Woordvoerder Hoogervorst: ‘Aanpak WIT helpt niet’
De aanpak van het illegalenprobleem in de tuinbouw door het speciaal daarvoor opgerichte Westland Interventie Team (WIT) werkt niet. Dit zegt Frans Hoogervorst, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Volgens Hoogervorst zijn illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders nog steeds op grote schaal werkzaam in de tuinbouw in het Westland. De sector kan, gezien de krappe arbeidsmarkt, ook niet zonder hen. Hoogervorst pleit derhalve voor een legalisering en registratie van deze arbeid. De Tweede Kamerleden Henk Kamp (VVD) en Gerda Verburg (CDA) zien helemaal niets in dit voorstel van LTO.
“Als alle illegalen, die in Nederland verblijven, vandaag of morgen de grens over worden gezet, dan hebben we een fors economisch probleem”, zegt LTO-woordvoerder Hoogervorst. En: “Met dit beleid kom je er nooit uit.” Minister Vermeend van Sociale Zaken (PvdA) toonde zich enkele weken geleden in een uitzending van het televisieprogramma Zembla nog verrast over de grote aantallen illegalen die in het Westland werken. Hij had er maar één antwoord op: “onaanvaardbaar, hard aanpakken”. Maar volgens LTO-voorman Hoogervorst werkt dat niet. Er zijn volgens hem door het optreden van het Westland Interventie Team (WIT) nu echt niet minder illegalen aan het werk in de tuinbouw.
Het WIT werd eind 1999 opgericht om de illegalenarbeid te bestrijden en komt binnenkort met het eerste jaarrapport. Tot november 2000 had dit team 141 van de 2.800 tuinbouwbedrijven in het Westland bezocht. Bij een kwart daarvan werden illegalen aangetroffen. De boetes die werkgevers moeten betalen liggen in de regel tussen de 2.000 en 7.500 gulden per illegale werknemer. Om alle bedrijven één keer te kunnen bezoeken te kunnen bezoeken, zou het WIT méér dan tien jaar nodig hebben. Werkgevers lijken dan ook niet erg onder de indruk van deze aanpak. Ze zetten in hun calculaties het risico om eens in de zoveel jaar een geldboete te krijgen tegenover de ‘winst’ die ze behalen door jarenlang goedkope en gemotiveerde arbeidskrachten aan het werk te hebben. Ook de illegale werknemers zijn volgens Hoogervorst niet echt onder de indruk. Als ze door het WIT worden opgepakt, lopen ze een paar dagen later weer vrolijk bij een ander bedrijf binnen, zegt hij.
Hoogervorst zegt dat de overheid boter op het hoofd heeft. Hij vindt het niet rechtvaardig dat de illegalen in de tuinbouw worden opgepakt en de werkgevers vervolgens worden gestraft. Het feit dat die illegalen er zijn, is een probleem van de hele samenleving en niet alleen van de tuinbouwer. Letterlijk zegt hij: “Het kan toch niet zo zijn dat we die mensen laten verhongeren. Die illegalen zijn hier nu eenmaal, ze hebben een dak boven hun hoofd, laat ze dan ook wat verdienen. Een arts die een zieke illegaal behandelt, wordt ook niet gestraft. Als die mensen er zijn, en wij als maatschappij dat kennelijk acceptabel vinden, dan moeten we dat probleem met elkaar oplossen. Daar pleit ik voor, dat we niet steeds als sector in een verdomhoekje staan.”
De LTO-voorman pleit voor een pragmatische omgang met dit probleem en voor een registratie van de werkende illegalen. “Laat die mensen toch een paar maanden hier werken en dan met de verdiende centen terugkeren naar huis en haard. Jaag ze niet het zwarte circuit in”, aldus Hoogervorst, die zegt dit standpunt namens LTO Nederland uit te dragen.
In een eerdere Argos-uitzending (14 januari 2000) wees Hans Kamps, voorzitter van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU), op het feit dat malafide uitzendbureaus in en om het Westland als paddestoelen uit de grond schieten. Volgens berekeningen van Kamps zetten deze bureaus per jaar meer dan 200 miljoen gulden om door illegalen in het Westland aan werk te helpen.
“Het kan niet zo zijn dat wij een sector hier in Nederland alleen maar draaiende kunnen houden met de inzet van mensen die illegaal in dit land verblijven.” Zo reageert VVD-Kamerlid Henk Kamp in Argos op de kritiek van LTO-woordvoerder Hoogervorst. Kamp ziet, evenals zijn CDA-collega Gerda Verburg, helemaal niets in het voorstel van Hoogervorst om de illegalen-arbeid te legaliseren. Verburg zegt “verbaasd en verbijsterd” te zijn over het pleidooi van Hoogervorst. “Hier moet sprake zijn van een vergissing”, zegt ze. En: “Het is een lastig probleem. Maar mijn partij, het CDA, zal zich hier nooit bij neerleggen.” Verburg zegt dat het paarse kabinet te weinig trekt aan de bestrijding van de illegalenarbeid. “Het valt me vooral tegen dat de VVD, die altijd een grote broek aantrekt over illegaliteit, hier niet meer met de vuist op tafel slaat”, zegt ze. Haar VVD-collega Henk Kamp vindt dat de bij LTO aangesloten werkgevers beter moeten meehelpen om de WIT-aanpak tot een succes te maken.
Minister Vermeend van Sociale Zaken wilde geen commentaar geven. Datzelfde geldt voor het Westland Interventie Team (WIT).