Argos
Nederlandse wapenexporten
De regering botste eind juni met de Tweede Kamer over het openbaar maken van gegevens over de Nederlandse wapenexporten. Belangrijkste argument was dat dat vanwege concurrentie- overwegingen niet kon. Maar dat blijkt niet de enige reden te zijn. Argos onderzoekt de betrokkenheid van Nederland bij de oorlog van het Turkse leger tegen de Koerdische opstandelingen.
Het bedrijf Eurometaal (hoofdkantoor Zaandam) zette enkele jaren geleden, samen met het Turkse wapenbedrijf MKEK, in Kirikale, vlakbij Ankara, een fabriek op voor de productie van zware artilleriegranaten (type M483) voor de Nederlandse landmacht en voor het Turkse leger. De laatste tijd namen de aanwijzingen toe dat Turkije, alle toezeggingen ten spijt, deze granaten inzet in de oorlog tegen de Koerden. Op 3 juli 1997 vond er een enorme ontploffing plaats op het productiecomplex in Kirikale, waarbij drie doden vielen en de M483-productielijn van Eurometaal/MKEK compleet vernietigd werd. De Koerdische guerrillabeweging PKK gaf een communiqué uit, waarin ze stelt een aanslag op het complex gepleegd te hebben. Wat zijn de gevolgen van de ontploffing voor Eurometaal, voor de werkgelegenheid in Zaandam, voor de Nederlandse landmacht en voor de militaire samenwerking tussen Nederland en Turkije?
---------
Argos over de betrokkenheid van Nederland bij de strijd van Turkije tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Het Nederlandse bedrijf Eurometaal zette een aantal jaren geleden samen met het Turkse wapenbedrijf MKEK in Kirikale een fabriek op voor de productie van zware artilleriegranaten voor de Nederlandse landmacht en het Turkse leger. Vermoedelijk werden deze wapens gebruikt in de strijd tegen de PKK. Op 3 juli 1997 pleegde de PKK een aanslag op het complex, waarbij de hele productielijn werd verwoest en waardoor veel werknemers van Eurometaal in Zaandam zonder werk kwamen te zitten. Hierdoor kwam de betrokkenheid van Nederland bij de strijd tegen de Koerden aan het licht.
Met interviews met:
- Guido van Leemput, onderzoeker op het gebied van wapenexporten;
- medewerker Joost Hiltermann van Human Rights Watch (telefonisch);
- de Duitse journalist Rainer Kars (?) die een documentaire over de Turkse strijd tegen de Koerden maakte (telefonisch);
- directeur Schrama van de domeindienst van Defensie in Soesterberg, waar overtollig materieel wordt opgeslagen;
- CNV-vakbondsbestuurder Van den Heuvel, over de gevolgen van de aanslag in Turkije voor Eurometaal.
Verder fragmenten uit het Radio 1 Journaal, een Duitse televisiedocumentaire, een HA-fragment en een samenvatting van het telefoongesprek met kolonel Matze (?), militair attaché van de Nederlandse ambassade in Ankara.
Tot slot een telefonisch vraaggesprek met Tweede Kamerlid Rabbae van GroenLinks.