Argos
Diemerzeedijk ll
Twee dagen na het referendum in Amsterdam over de nieuw te bouwen wijk IJburg herhaalt Argos het op 22 november 1996 programma over de zware vervuiling van de tegenover IJburg gelegen Diemerzeedijk. Bij het Amsterdamse referendum op 19 maart 1997 stemden 58% tegen de aanleg van IJburg. Maar omdat het opkomstpercentage te klein was (40,2%) gaat de bouw van de nieuwe wijk toch door. Argos vestigt opnieuw de aandacht op het feit dat op nog geen zestig meter afstand van IJburg de zwaarst vervuilde gifbelt van Nederland ligt: de Diemerzeedijk. Wat is er, vooral in de jaren zestig en zeventig, allemaal aan chemisch afval terecht gekomen op deze voormalige vuilstort? Wie is verantwoordelijk voor de deels illegale praktijken? En kan de Diemerzeedijk wel afdoende gesaneerd worden, zodat de 40.000 toekomstige bewoners van IJburg straks veilig kunnen wonen en recreëren op hun nieuw aangelegde eilanden? Mevrouw Agsteribbe, lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de PvdA en fractiewoordvoerder inzake IJburg, reageert live vanuit Studio Amstel op de 'Argos' -uitzending.
Deze aflevering een vervolg op de reportage van 'Argos' van
22-11-1996 over de vervuiling van de Diemerzeedijk door een chemisch-afvalbedrijf in de jaren '60 en de wijze waarop de gemeente Amsterdam de vervuilde grond wil saneren. Het programma bestaat uit een gedeeltelijke herhaling van de uitzending van 1996, aangevuld met extra materiaal en wordt afgesloten met een vraaggesprek met Els Agsteribbe, gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam en woordvoerder voor de nieuwbouwwijk IJburg, over de maatregelen die zijn genomen rond de Diemerzeedijk , de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn, de feiten die door 'Argos' zijn onthuld.
Fragment van de bekendmaking van de uitslag van het referendum over de aanleg van IJburg door wethouder Van der Giessen.
Met oude geluidsfragmenten.