Argos
Het Nederlandse drugsbeleid
Gezamenlijke drie uur durende uitzending van de programma's 'NL-Buitenland' en 'Argos' over het Nederlandse drugsbeleid.
Aanleiding is het Kamerdebat over de drugsnota, dat op maandag 18 maart 1996 zal plaatsvinden. Bevat in de eerste twee uur een interview met R.J. Samson, voormalig hoofd van het Ministerie van Volksgezondheid, en met Rob van Amerongen, oud-bestuurslid van de 'Landelijke Stichting Ouders van Drugsverslaafden'.
Dit gesprek wordt afgewisseld met:
1. de mening van een inwoonster van Den Haag over de legalisering van drugs;
2. een reportage uit het Duitse Sleeswijk-Holstein, waarin gesprekken met een rechter, een aantal scholieren en een SPD-politica over de wenselijkheid van een liberaler drugbeleid in Duitsland;
3. de mening van een drugverslaafde over de gevolgen die legalisering van drugs zal hebben;
4. een gesprek met econoom Walter Kanning over de gevolgen van legalisering;
5. de rubriek 'De groenteman', door actrice Marjan Luif, over het maken van een 'spacecake'.
6. een reportage over een drugpreventieproject op een middelbare school in Gorinchem;
7. een gesprek met Eppo Gutteling, fractieleider van de PvdA in de gemeenteraad van Apeldoorn en voorstander van legalisering, die een grotere vrijheid bepleit voor gemeenten om vorm te geven aan een eigen drugbeleid;
8. een interview met de Vlaamse socialist Louis Tobback, een fervent tegenstander van de legalisering van drugs.
In het laatste uur een reportage, met medewerking van de Franse journalist Sylvain Ephimenco, over het repressieve Franse drugbeleid.
Een van de meest repressieve landen in Europa op het vlak van drugs is Frankrijk. De Franse drugswet dateert van 1970 en verbiedt zelfs het dragen van een hennepblad op een T-shirt. Voor zo'n hennepbladshirt kun je van twee tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. En ooit heeft de Franse politie in een supermarkt alle Bob Marley-posters van de muur gehaald. Toch heeft volgens een officieel onderzoek 21% van de Franse jongeren wel eens softdrugs of harddrugs gebruikt. Vier op de 1000 scholieren gebruikt heroïne en vier op de tien leerlingen drinkt alcohol. Frankrijk heeft 250.000 junks. Volgens Le Monde vindt 49% van de Fransen drugs het grootste gevaar in de samenleving.
Fred Stroobants en Sylviam Ephimenco gingen naar de Noord-Franse stad Lille en spraken op straat met jongeren over de drugsconsumptie aldaar.
Vooruitlopend op het drugsdebat in de kamer in Argos alvast een debatje over het drugsbeleid in Nederland. Deelnemers aan dit debat zijn woordvoerders van CDA, D66 en Partij van de Arbeid. VVD wilde niet meedoen omdat het liever zijn 'kruit droog wilde houden' voor de ECHTE Kamerdebatten.
Presentator Chris Kijne praat nog even na over voorafgaand debat met de heren Samsom en van Amerongen over de straf die er op drugsbezit en gebruik moeten staan. Conclusie is dat je het drugsprobleem met straf niet oplost.
De uitzending wordt geïllustreerd met blokken fictieve 'Drugreclame'.
Als drugs in Nederland Legaal waren, dan zouden sterspotjes als volgt klinken;
* Busje komt zo, ja, je kan wel wachten tot het busje komt maar je kunt beter een flinke vooraad methadon in doordrukstrips in huis hebben!
* Op een grote paddestoel, wat een heerlijke paddestoelen, kun je toch gebruiken, wel eerst handen wassen!