Argos
Rechter mw.mr. Eekhof-de Vries
Interview met mevrouw Mr. W.M.G. Eekhof - De Vries, rechter en sinds tien jaar lid van de Raad van State.
Inleidende teksten:
Tekst 1
De Raad van State in Den Haag. De werkkamer van mevrouw Eekhof-De Vries, sinds 1986 is zij rechter en lid bij de Raad van State. De beroepsinstantie waar burgers kunnen procederen tegen de in hun ogen onjuiste beslissingen van de overheid. Daarnaast adviseert de Raad van State de regering over nieuwe wetsvoorstellen.
Mevrouw Eekhof-De Vries. 64 jaar. Ze is Getrouwd met een studentenpredikant. Moeder van twee zonen en een dochter. In 1974 werd ze rechter, bij het kantongerecht in Amsterdam en ze werkte later bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht, net als de Raad van State, een instantie voor Hoger Beroepszaken. Bij de Raad van State is ze voorzitter van de afdeling voor sociale zaken en werkgelegenheid.
Ze wordt omschreven als vriendelijk en gedecideerd. Ze kan op zittingen ongezouten kritiek leveren op advocaten die hun zaken niet kennen. Want mevrouw Eekhof De Vries verwacht betrokkenheid. Elk dossier gaat over een mens.
In Argos vandaag een gesprek met mevrouw Eekhof-De Vries. Over het verval van de verzorgingsstaat, over de sociaal democratie en over de Raad van State zelf, waar de dubbel functie van adviseren en rechtspreken onder vuur ligt.
Tekst 2
Mevrouw Eekhof-De Vries. Rechter bij de Raad van State. Ze heeft begin jaren vijftig door haar werk bij het GAK in Amsterdam van dichtbij de verzorgingsstaat opgebouwd zien worden. Een verzorgingsstaat die burgers zekerheid verschafte. Bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Iedereen wist waar hij of zij aan toe was. Die verzorgingsstaat wordt nu onder haar ogen afgebroken. Een ontwikkeling die rechter Eekhof zorgen baart.
BREAK-tekst
U luistert naar Radio 1, VPRO-Vrijdag, het programma Argos. We praten vandaag met rechter mevrouw Eekhof. Als rechter bij de Raad van State en, daarvoor, bij de Centrale Raad van Beroep, krijgt ze vaak burgers voor zich die de dupe dreigen te worden van de steeds strengere sociale zekerheidswetten. Mensen die bijvoorbeeld een aanvulling op hun uitkering willen. Iets extra's voor de verzorging van hun gehandicapte kind of echtgenoot.
Verslaggever Niels Heithuis ging deze week op bezoek bij de heer en mevrouw Camman in Arnhem. Mevrouw Camman heeft een vorm van epilepsie, die moeilijk met medicijnen te onderdrukken is. Ze heeft een uitkering op basis van de AAW, de Algemene Arbeidsongeschiktheids Wet. Die AAW-uitkering is 70 procent van het minimumloon. Maar het is mogelijk bij de bedrijfsvereniging, in dit geval DETAM, een verhoging te krijgen tot 85 procent. Dan moet je wel kunnen aantonen dat er bijna permanent oppas en verzorging nodig is. De heer Camman vindt dat zijn vrouw daarvoor in aanmerking komt.