Argos
Sociale werkplaatsen
Door de bezuinigingen moet de sociale werkvoorziening steeds commerciëler gaan draaien. Gevolg: uitstoot van (geestelijk) gehandicapten, voor wie de sociale werkvoorziening oorspronkelijk bedoeld was. Instroom van WAO-ers.
----
DRAAIBOEK sociale werkplaatsen.
COR + TUNE.
Kopfragment
A.1. = NA 242092 geluid soc werkpl + jongen die vertelt dat het steeds vlugger moet.
in: Theo (cross op 0.35)
uit: en dat ging bij mij niet. 1.16.
tekst 1
Mario Lancee, 38 jaar, sinds zijn geboorte opgezadeld met een verstandelijke handicap. 19 jaar lang woog hij in de Utrechtse sociale werkplaats tot ieders tevredenheid zekeringen, zaagde hij planken, zette kasten in elkaar en pakte producten in. Maar onlangs kwam daar abrupt een einde aan. Mario kreeg te horen dat hij niet meer voldeed. Dat hij te langzaam was voor het nieuwe, dynamischer bedrijfsconcept dat de sociale werkplaats zich heeft aangemeten. En Utrecht is niet de enige.
Het is maar één van voorbeelden van hoe de meeste van de 102 sociale werkplaatsen in Nederland op dit moment de zwaarder gehandicapten proberen kwijt te raken. En dat terwijl die sociale werkplaatsen toch juist voor deze groep bedoeld is. De zwaarder verstandelijk gehandicapten moeten plaats maken voor moeilijk bemiddelbare werklozen en WAO’ers.
B.1. = NA 196124 werknemer Snapvangers naar bedrijfshal (Bergen op Zoom)
in: (geklop) Het is een grijs gebouw
uit: wordt hoger. 2.43
tekst 2
Werknemer en tevens lid van de ondernemingsraad van de sociale werkplaats in Roosendaal, Snapvangers. Hoe sociaal zijn de sociale werkplaatsen eigenlijk nog? Directeur Duyndam van de Haagse sociale werkplaatsen haast zich ons uit te leggen hoe slecht het gaat in deze bedrijfstak. Van de 102 bedrijven staat nu al de helft in de rode cijfers.
A.2. Duyndam (SW Den Haag)
in: In 1989 is er ook omgeschakeld
uit: zorg van het nieuwe kabinet straks. 0.56
NB 99503.2. dekor Geluid trappenhuis.
in:
uit: (0.35)
tekst 3
Op bezoek bij Wil Molenaar, een verstandelijk gehandicapte vrouw die al 7 jaar bij de sociale werkvoorziening werkt. Ze zal ons vertellen wat haar vorige week op haar werk is overkomen. Maar eenmaal aan haar keukentafel gezeten ziet ze daar toch maar vanaf. Wil, niet haar echte naam, is doodsbang voor represailles van de sociale werkplaats waar ze werkt. Ook haar vriend Peter, waar ze mee samenwoont is er in dienst. Na wat zenuwachtig heen en weer gedraai biedt haar vader aan te vertellen wat er vorige week gebeurd is.
B.2. Vader Molenaar
in: vorige week werd ik gebeld
uit: zonder werk bestaat ze niet. 1.03
MUZIEKBRUG
A.3. Vader Molenaar vervolg
in: Het laatste jaar
uit: op straat gezet is. 2.36
MUZIEKBRUG
B.3. Else Roetering
in: --0.12--(klap van kast)--Dit is een hele kast
uit: akkoord gaan met een ontslag 2.33
tekst 4
Else Roetering van de Federatie van ouderverenigingen, een belangenorganisatie van ouders met verstandelijk gehandicapte kinderen. Roetering ondersteunt de familie Molenaar en heeft met hen afgesproken dat er beroep zal worden aangetekend tegen Wil's dreigende ontslag.
Sociale werkvoorzieningsbedrijven ontslaan regelmatig verstandelijk gehandicapte werknemers.
En daar is maar één reden voor: de productie moet omhoog.
A.4. Else Roetering - vervolg
in: Men heeft steeds meer
uit: de groep waar het om gaat 1.30
MUZIEKBRUG.
B.4. snoepjesafdeling SW Den Haag
in: --0.02--Vr: Hallo,
uit: precies goed --0.05-----
1.53
tekst 5
De snoepjesinpakafdeling van de Haeghegroep in Den Haag. Op afzienbare termijn zal het werk dat nu nog voor een deel met de hand wordt gedaan helemaal zijn overgenomen door machines. Het handmatige werk levert commercieel te weinig op. Voor een bepaalde categorie gehandicapten zal er dan binnen het bedrijf geen plaats meer zijn, geeft directeur Duyndam ruiterlijk toe. Duyndam investeert tegenwoordig net zo lief in machines als in mensen.
A.5. Duyndam
in: Nou dat is heel lang een taboe geweest
uit: verdiencapaciteit 1.35
B.5. ijsjesmachine UW-Utrecht !!KORTEN!!
in: --0.06--Vr: Dit is een machine
uit: stelling --0.06-- 1.26
Tekst 6
Een hypermoderne productielijn bij de sociale werkplaats in Utrecht. Andries Klok, de directeur van dit bedrijfsonderdeel leidt ons zichtbaar trots rond. Zijn verhaal klinkt inmiddels bekend.
A.6. Klok
in: Eh, ik denk dat je hogere eisen
uit: in eigen functioneren 3.02
tekst 7
Minder productieve werknemers worden vervangen erkent directeur Klok. Hij wil niet toegeven dat dat ook binnen zijn eigen bedrijf gebeurt. Alhoewel, de positie van 50 van de 440 werknemers staat ook hier ter discussie. 50 werknemers komen in aanmerking voor ontslag. Maar dat is dan natuurlijk wel voor hun eigen bestwil, haast Klok zich daaraan toe te voegen.
Mario Lancee, die we aan het begin van het programma al even hoorden, werkte vorig jaar nog op de afdeling waar Klok de scepter zwaait. Mario kan ieder moment een ontslagbrief in de bus verwachten. Dat hij nu na 19 jaar trouwe dienst moet doorstromen naar een dagverblijf kan hij maar moeilijk verwerken.
B.6. Mario Lancee
in: Je moet goed werken
uit: niet de bedoeling is. ja. 1.47
tekst 8
Mario wil helemaal niet weg bij de sociale werkplaats vertelt Mario's mentor in het gezinsvervangend tehuis waar hij al 20 jaar woont. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug.
A.7. groepsleidster (mentor) Mario, gezinsvervangend tehuis.
in: ook op zijn werk
uit: maakt niks uit. 5.50
B.7. Wallage.
in: Meneer Wallage
uit: mag ontslaan. 6.42
tekst 9
De beschermende maatregelen waar Wallage nu alle heil van verwacht zijn er nog niet. En het kwaad is eigenlijk al geschied. De koude sanering van de zwakste groepen heeft zich al voltrokken.
En ze komen er in de toekomst ook niet meer in. Eddie Slot, directeur van een scholengemeenschap voor ZMLK en MLK in Leeuwarden weet daar alles van.
A.8. Eddie Slot, directeur van een scholengemeenschap voor ZMLK en MLK in Leeuwarden.
in: De afgelopen vijf jaar
uit: dat klopt ja. 6.22