Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Aandacht voor de uitspraak van het Joegoslavie-tribunaal in de zaak Florence Hartmann. Hartmann is journaliste en is zes jaar lang medewerkster van het Joegoslavië Tribunaal geweest. Hartmann zou in haar boek geheimen hebben onthult over het Tribunaal en wordt daarvoor aangeklaagd.
Dit fragment is onderdeel van
Argos
Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
1 . Terugblik op de politieke carrière van GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak
Overzicht aan de hand van archiefmateriaal van het aftreden van GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak op 14 augustus 2008. Aanleiding is het boek 'Klimaatactivist in de politiek' waarin Duyvendak bekend maakt dat hij in 1985 betrokken is geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Bij de inbraak, uitgevoerd door activisten van de anti-kernenergiegroepering De Wraak van jhr. mr. De Brauw, zijn plannen voor nieuwe kerncentrales en adressen van ambtenaren gestolen. Deze gegevens zijn vervolgens gepubliceerd in het activistenblad Bluf! waar Duyvendak aan verbonden was. Cruciaal voor het aftreden van Duyvendak zijn twee brieven. In een ingezonden brief in 'NRC Handelsblad' op 13 augustus 2008 van voormalig directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken, George Verberg, wordt Duyvendak beschuldigd van betrokkenheid bij een poging tot brandstichting door in petroleum gedrenkte lappen door de brievenbus te steken van het huis van Verberg destijds. Volgens Verberg een direct gevolg van de publicatie van de adressen van ambtenaren. Zijn zoon Jeroen Verberg schrijft op 10 juni 2008 een brief aan GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema over de impact van de bedreigingen op het gezin destijds.
Overzicht (13:19 uur) met interviews met Verberg en Duyvendak.
2 . Franse journaliste Florence Hartmann veroordeeld tot geldboete door VN-tribunaal
Deze voormalig woordvoerster van het Joegoslavië tribunaal in Den Haag heeft in haar boek 'Vrede en straf' geheime informatie rond de betrokkenheid van Servië bij de burgeroorlog in Bosnië-Hercegovina vrijgegeven. Volgens de rechter duidt dit op minachting van het tribunaal. Hartmann krijgt een boete van 7000 euro.
Verklaring(in het Engels) van tribunaal-rechter, waarin hij het vonnis voorleest.
Telefoongesprekken (13:49 uur):
- (in het Engels) advocaat Guénaël Mettraux van Hartmann;
- advocaat Geert-Jan Knoops.