Argos

WAO-keuringen in Turkije en Marokko

De Nederlandse verzorgingsstaat strekt zich uit tot ver over onze grenzen. In Marokko, Turkije, Spanje en Italië leven duizenden gezinnen van een Nederlandse WAO-uitkering. Voordat u daar ‘schande’ over gaat roepen, die mensen hebben die uitkering verdiend doordat ze in Nederland ziek geworden zijn van, of in elk geval terwijl ze hier werkten. Ze zijn al het land uit, dus daarvoor hoeft u niet meer op Pim Fortuin te stemmen. Toen ze in de jaren 60 en 70 als gastarbeiders naar Nederland gehaald werden was Pim Fortuin overigens nog een overtuigd marxist en dacht hij daar vast nog heel anders over. Bent u behalve voor een Leefbaar Nederland ook voor een Leefbaar Turkije en een Leefbaar Marokko, luistert u dan naar Argos.

Schrijnende gevallen, zegt Gonnie Kaptein. Zij is de auteur van het rapport Sociale Onzekerheid dat in september is aangeboden aan de Tweede Kamer. Kaptein onderzocht de problemen van Turkse en Marokkaanse remigranten als gevolg van de veranderingen in het Nederlandse stelsel van sociale wetgeving. Het gaat om de groep voormalig gastarbeiders die in de jaren 70 en 80 zijn teruggekeerd naar hun geboorteland, naar Spanje, Italië, Turkije en Marokko.
Een deel van hen raakte in Nederland arbeidsongeschikt en remigreerde met het idee tot aan hun dood recht te hebben op een WAO-uitkering. In die gedachte werden ze destijds gesteund door het voorlichtingsbeleid van de Nederlandse overheid.
Maar de wetgeving in Nederland is door de jaren heen veranderd. Het hele stelsel van sociale zekerheid ging op de schop. Wijzigingen die vergaande consequenties hebben voor de groep voormalig gastarbeiders die hier jaren gewerkt hebben.
Argos vandaag met een onderzoek naar de sociale onzekerheid van een vergeten groep WAO-ers.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.