Sinds de hoge werkloosheid van begin jaren tachtig heeft de overheid een lawine van plannen bedacht om langdurig werklozen weer aan werk te helpen. Opeenvolgende kabinetten buitelden over elkaar heen om het idee van werk, werk, werk voor alle werklozen praktijk te laten worden. Daarbij stonden telkens twee gedachten centraal. De gesubsidieerde banen mogen echte banen niet verdringen op de arbeidsmarkt. En de tweede voorwaarde van de regelingen was dat werklozen moesten uitstromen. Doorstromen naar een gewone baan, naar écht werk.
Van de meeste regelingen blijkt het erg moeilijk te achterhalen hoeveel mensen er daadwerkelijk doorstromen. Over het algemeen ligt het doorstroompercentage ergens tussen de 5 en de acht procent. Er is één regeling die veel succesvoller was, de zogenaamde Melkert-2-regeling. Melkert-2-banen zijn banen in de particuliere sector. In bedrijven dus. In Amsterdam is de uitvoering van die Melkert-2-regeling in handen gegeven van een apart bedrijf dat eigendom is van de gemeente Amsterdam, de NV Werk. Paul Verheij is de directeur van de NV Werk. In november 1999 besteedden we in Argos ook aandacht aan gesubsidieerd werken. Verhey gaf toen een voorbeeld van die Melkert-2 regeling
Argos
Melkertbanen – De hypocrisie van het Nederlandse arbeidsmarktbeleid
Het kabinet beslist vandaag of de nota 'Aan de slag' die eind vorige week via het NOS-journaal uitlekte, openbaar gemaakt wordt. Dat is een rapport van een aantal topambtenaren, in opdracht van minister Vermeend van Sociale Zaken. In die nota worden een aantal kritische noten gekraakt over het huidige arbeidsmarktbeleid, met name over de zogenaamde ID/WIW-banen, voorheen Melkert-banen geheten. De uitgaven voor allerlei werkgelegenheidsplannen zijn sinds 1994 verdubbeld tot 12 miljard gulden per jaar, terwijl de werkloosheid in de doelgroep waarvoor deze plannen bedoeld zijn slechts met 13% is afgenomen. Waarom wilden de opeenvolgende regeringen nooit iets van deze kritiek weten?
Argos, vandaag over de hypocrisie van het Nederlandse arbeidsmarktbeleid
Abonneer je op Argos-podcast
De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.