Argos

Landmijnen

Elke twintig minuten ontploft ergens ter wereld een landmijn. Jaarlijks worden daarbij tienduizenden mensen verminkt of gedood, vooral in Afrika en Azië. VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde de oplossing van het landmijnenprobleem vorige maand in Den Haag als prioriteit nummer één op de internationale ontwapeningsagenda. Nederland helpt landen als Bosnië, Angola en Cambodja bij het opruimen van landmijnen. En Nederland bedeelt zichzelf in internationaal verband graag een voorhoedepositie toe als het gaat om de afschaffing van landmijnen. Maar is het in praktijk wel zo mooi als het op papier lijkt? Argos ging op onderzoek uit: is het Nederlandse anti-landmijnen-beleid consequent? Of heeft Nederland boter op het hoofd?

Argos over het Nederlandse beleid ten aanzien van landmijnen. Hoewel de Nederlandse regering officieel tegen het gebruik van landmijnen is, worden Nederlandse landmijnen die zouden worden vernietigd naar Canada geëxporteerd om daar "opgeruimd" te worden en worden andere mijnen vanuit Duitsland geïmporteerd. Ook blijkt uit een krantenadvertentie dat TNO Nederland werkt aan de ontwikkeling van nieuwe typen landmijnen en worden bij Signaal USFA (voorheen Philips) batterijen voor 'intelligente mijnen' gemaakt. Dat de houding van Nederland [minister Voorhoeve van Defensie] inzake landmijnen hypocriet is, blijkt volgens diverse deskundigen ook uit het feit dat de Nederlandse regering in haar beleid een strikt onderscheid maakt tussen antitankmijnen en anti-personeelsmijnen, terwijl dit onderscheid in de praktijk nauwelijks gemaakt kan worden.
Aan het woord hierover:
- kapitein Gilissen van het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht in Culemborg die de programmamaakster rondleidt door dit centrum en uitleg geeft over de verschillende typen mijnen;
- Tweede Kamerlid Leonie Sipkes van GroenLinks die tevens aandacht schenkt aan de vele landmijnen in Afghanistan;
- (telefonisch) onderdirecteur Van der Werf(?) van het Mine Action Centre dat het opruimen van mijnen in Bosnië coördineert;
- (telefonisch) onderzoekers Karel Koster en Frank Slijper van AMOK;
- de Duitse mijnenexpert Otfried Nassauer, directeur van het Berliner Institut für Trans-Atlantische Sicherheit en auteur van een boek over landmijnen (in het Duits).
Het programma bevat tevens een fragment uit de toespraak van secretaris-generaal Kofi Annan van de VN waarin hij ingaat op het feit dat het opruimen van landmijnen de hoogste prioriteit heeft op de ontwapeningsagenda (in het Engels).
Ook fragmenten voor uit brieven van minister Voorhoeve en staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.