Argos

Koerdische vluchtelingen

Koerdische vluchtelingen kunnen weer worden uitgezet naar Turkije. Dat liet staatssecretaris Cohen van Justitie op 8 december weten aan de Tweede Kamer. Cohen had de uitzettingen in juli opgeschort na de mysterieuze 'zelfmoord' in het Turkse leger van Suleyman Aksoy. Deze jonge Koerd was als dienstweigeraar naar Nederland gevlucht. Na afwijzing van zijn asielverzoek werd hij begin mei uitgezet naar Turkije. Hij werd al op het vliegveld opgepakt en vervolgens alsnog gedwongen zijn militaire dienstplicht te vervullen. Twee maanden later was hij dood. Cohen liet de zaak uitzoeken door de ambassade in Ankara. Die concludeerde dat het inderdaad om zelfmoord ging; voor de staatssecretaris de aanleiding de uitzettingsstop op te heffen. Maar waarom doet de staatssecretaris zo geheimzinnig over het rapport van de ambassade? Wie zijn de Turkse mensenrechtenorganisaties waar de ambassade zegt zich op te baseren? Wat hebben deze organisaties werkelijk gezegd over de dood van Aksoy? En: heeft het intrekken van de uitzettingsstop iets te maken met het besluit van de Europese Unie op 10 december om Turkije toe te laten als kandidaat-lid?

Argos over de mysterieuze 'zelfmoord' in het Turkse leger van Suleyman Aksoy. Deze jonge Koerd was als dienstweigeraar naar Nederland gevlucht. Na afwijzing van zijn asielverzoek werd hij begin mei 1999 uitgezet naar Turkije. Hij werd direct bij aankomst op het vliegveld opgepakt en vervolgens alsnog gedwongen om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Twee maanden later was hij dood. Volgens de Turkse autoriteiten had hij zelfmoord gepleegd.
Staatssecretaris Cohen van Justitie schortte de uitzettingen op en liet de zaak Aksoy uitzoeken door de Nederlandse ambassade in Ankara. Die concludeerde dat het inderdaad om zelfmoord ging. Voor de staatssecretaris was dit aanleiding om de uitzettingsstop op te heffen. Maar waarom doet de staatssecretaris zo geheimzinnig over het rapport van de Nederlandse ambassade? Welke zijn de Turkse mensenrechtenorganisaties waar de ambassade zegt zich op te baseren? Wat hebben deze organisaties werkelijk gezegd over de dood van Aksoy? En heeft het intrekken van de uitzettingsstop wellicht iets te maken met het besluit van de Europese Unie om Turkije toe te laten als kandidaat-lid?
De reportage bevat vraaggesprekken hierover met:
- een Koerdische kennis van Aksoy in Nederland, die uit angst voor Turkse represailles anoniem wil blijven (in het Nederlands);
- GroenLinks-Kamerlid Halsema;
- hoogleraar Turkse talen en cultuur Martin van Bruinessen (telefonisch);
- Turkije coördinator Joost Jongerden van mensenrechtenorganisatie Amnesty International;
- een woordvoerder van de Turkse mensenrechtenorganisatie TIHV in Ankara (telefonisch, in het Engels met vertaling);
- een Koerdische vluchteling die illegaal in Nederland verblijft en die vertelt hoe hij tijdens de vervulling van zijn dienstplicht in Turkije werd mishandeld.
Geïllustreerd met historische geluidsfragmenten, een citaat uit een brief die staatssecretaris Cohen van Justitie op 08-12-1999 over zijn beleid inzake Turks-Koerdische asielzoekers aan de Tweede Kamer schreef, citaten (in het Nederlands) uit brieven van de Turkse mensenrechtenorganisatie TIHV, een citaat uit een verklaring van de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD en een citaat uit een verslag van een algemeen Kameroverleg.
Aansluitend nogmaals een vraaggesprek met Kamerlid Femke Halsema van GroenLinks.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.