De Tweede Kamer moest vorig jaar een oordeel vellen over de IRT-affaire op grond van het openbare gedeelte van het rapport-Wierenga. Daarin stond dat de omstreden IRT-opsporingsmethode wel door de beugel kon. Slechts de fractievoorzitters van de vier grote partijen kregen inzage in de geheime bijlage.
Die inzage gebeurde in het kader van de vertrouwelijke 'BVD-commissie' van de Tweede Kamer (commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten), ook al was de IRT-zaak geen BVD-aangelegenheid. Alleen de fractievoorzitters van de vier grootste partijen zijn lid van die commissie. Het gevolg van deze procedure was dat de vier fractieleiders niets konden doen met de informatie die zij in de geheime bijlage te zien kregen. Want alles in het kader van de BVD-commissie moet geheim blijven.
Wöltgens en zijn collega's kwamen daarmee in een merkwaardige positie terecht. Want de informatie in de geheime bijlage wierp een ander licht op de oorzaak van de IRT-affaire. Dat werd voor de buitenwacht overigens vorige week pas duidelijk, uit het verhoor van Wierenga door de enquêtecommissie. Toen bleek dat de commissie-Wierenga in de geheime bijlage wel degelijk vraagtekens had gezet bij de toelaatbaarheid van de IRT-methode.
Wöltgens wist dat dus vorig jaar al, maar kon dat vanwege de geheimhoudingsplicht niet inbrengen in het debat. De oud-PvdA-fractieleider vertelt in Argos dat hij zich klem gezet voelde: "Ik ben in een vreemde positie gemanoeuvreerd. Ik denk dat iedereen die nog eens een keer in zo'n positie komt te verkeren - dat hij met vertrouwelijke stukken wordt geconfronteerd en vervolgens met openbare debatten waar de kennis uit die vertrouwelijke stukken toch niet gebruikt kan worden - dat hij heel erg goed moet nadenken over de voorwaarden waaronder hij zulke vertrouwelijke gegevens accepteert."
Voor Wöltgens en de PvdA was de gang van zaken des te pijnlijker, omdat de conclusies uit het openbare gedeelte van het rapport-Wierenga uiteindelijk resulteerden in het aftreden van partijgenoot Van Thijn als minister van Binnenlandse Zaken. Wöltgens beaamt in Argos dat het een 'gemene truc' is geweest om de geheime bijlage in het kader van de BVD-commissie ter inzage te geven: "Ik herinner mij nog levendig dat ik daar toen formeel nog tegen geprotesteerd heb: hier worden wij voor een ander doel gebruikt dan waarvoor deze commissie eigenlijk is ontstaan. Daar moet in de Kamer goed over worden nagedacht, hoe daar een oplossing voor kan worden gevonden."
Wöltgens vraagt zich ook af of het wel zo nodig was dat de informatie die hij in de geheime bijlage te zien kreeg, allemaal geheim moest blijven. Wöltgens: "Als ik nu zie wat er via de parlementaire enquête boven tafel komt, dat is heel wat meer dan wat je uit die vertrouwelijke bijlage allemaal kunt opmaken."
Argos
IRT-affaire
Voormalig PvdA-fractievoorzitter Thijs Woltgens voelt zich misleid door de manier waarop hij vorig jaar inzage heeft gekregen in het geheime deel van het rapport van de commissie Wierenga. De Tweede Kamer moest vorig jaar een oordeel vellen over de IRT-affaire op grond van het openbare gedeelte van het rapport Wierenga. Hierin stond dat de omstreden IRT-opsporingsmethode wel door de beugel kon. Hoe het allemaal precies gegaan is toe, hoort u nu in Argos.
Luister ook:
De kiem van de IRT-affaire
DDe kiem van de IRT-affaire. Het IRT-schandaal is niet ineens als een natuurramp over Nederland gekomen. Tien jaar geleden werd het licht op groen gezet voor allerlei nieuwe opsporingsmethoden tegen de georganiseerde misdaad. Hoe is het allemaal begonnen? Over waarschuwingen die in de wind werden geslagen.
Abonneer je op Argos-podcast
De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.