Argos

Gijzelingsdrama in Irian Jaya

Op 15 mei 1996 maakte het Indonesische leger na ruim vier maanden een eind aan een gijzelingsdrama in de jungle van Irian Jaya, het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Onder de gijzelaars bevonden zich ook de Nederlands Mark van der Wal en hoogzwangere Martha Klein. BIj de militaire operatie kwamen behalve twee Indonesische gijzelaars ook acht Papoea's om. Dat zouden de guerrillastrijders van de Papoea-bevrijdingsleger zijn geweest, verantwoordelijk voor de gijzelingsactie. Dat is tot de dag van vandaag, de officiële lezing. Argos reconstrueert de ontknoping van die gijzelingszaak en komt een geheel andere versie van de gebeurtenissen. Luistert u naar een reportage van het team van Argos.

Reconstructie van het gijzelingsdrama in de jungle van Irian Jaya, het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.
Op 15 mei 1996 maakte het Indonesische leger na ruim vier maanden een einde aan het gijzelingsdrama. Onder de dertien gijzelaars bevonden zich ook de Nederlanders Mark van der Wal en de hoogzwangere Martha Klein. Bij de militaire operatie kwamen behalve twee Indonesische gijzelaars ook acht Papoea's om het leven. Volgens de officiële lezing waren dit guerrillastrijders van de Papoeabevrijdingsbeweging OPM, verantwoordelijk voor de gijzelingsactie. Maar hoe kan het dat er onder de gedode Papoea's een meisje van vier jaar was?
Waren zij wel guerrillastrijders? Werden de blanke huurlingen die betrokken waren bij de militaire actie door de Nederlandse regering betaald? Gebruikten die militairen een helikopter met een embleem van het Rode Kruis als dekmantel en was het Rode Kruis hiervan op de hoogte? In hoeverre was Nederland bij dit militair ingrijpen betrokken?
Vraaggesprekken hierover met:
- ex-gijzelaar Mark van der Wal (telefonisch);
- de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Brouwer (telefonisch);
- medewerker John Rumbiak van de mensenrechtenorganisatie van Irian Jaya (in het Engels met voice over-vertaling);
- pater Van den Broek.
De reconstructie bestaat verder uit fragmenten van een film van de Australische filmmaker Mark Davis met stemfragmenten van OPM-leider Kelly Kwalik (in het Indonesisch), het hoofd van het Indonesische Rode Kruis Henry Fournier (in het Engels met vertaling), voormalig Rode Kruis-medewerkster Sylvianne Bonadei (in het Engels met vertaling), ex-gijzelaar Mark van der Wal, een Britse ex-gijzelaar, de Britse militaire attaché Ivor Helberg en de leider van een Zuid-Afrikaanse huurlingenorganisatie die betrokken was bij de bevrijdingsactie.
Bevat verder een nagespeelde reactie van de Nederlandse militaire attaché in Indonesië, kolonel De Mars, op de bevindingen van Argos.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.