Argos

De vriendenrepubliek van Henk Koop

Bij de rechtbank in Groningen staat op 25 april 1997 een procedure op de rol die de Groningse topondernemer Henk Koop heeft aangespannen tegen de Socialistische Partij. Koop is een grote jongen in de weg- en waterbouw, maar het internationaal opererende bedrijvenimperium van Koop is ook actief op terreinen zoals de aannemerij, de landbouw en het aanleggen van pijpleidingen. Koop sleept de SP voor de rechter, omdat hij zich in eer en goede naam aangetast voelt door een publicatie van de SP. Koop zou in Groningen haast 'Italiaanse verhoudingen' hebben geschapen. Maar volgens Koop valt hem niets te verwijten. Hij is brandschoon. In Argos vandaag een onderzoek naar de wisselwerking tussen een ondernemer en de politiek. Is Koop werkelijk zo brandschoon? Of bestaat er een Groningse variant op 'De Vriendenrepubliek, zoals de innige samenwerking tussen ondernemers en politici, bestuurders en ambtenaren eerder in Limburg is genoemd?

Argos over de Groningse zakenman Henk Koop, die zeer nauwe banden onderhoudt met leden van het Groningse gemeentebestuur. Zo blijken er Groningse politici bij hem op de loonlijst te staan als adviseur. Koop kwam begin 1997 in het nieuws toen een bronzen beeld van voormalig Sovjetleider Lenin op zijn bedrijfsterrein werd geplaatst.
Het programma bevat vraaggesprekken met:
- ondernemer Henk Koop over het beeld van Lenin en de politici die bij hem op de loonlijst staan;
- fractievoorzitter Verschuren van de SP in Groningen over de nauwe banden tussen Koop en bestuurders van de PvdA;
- oud-gedeputeerde Vos van de PvdA in Groningen die belast was met Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, tevens directeur is van het project Blauwe Stad waar Koop nauw bij betrokken is, over het feit dat hij bij Koop op de loonlijst staat als adviseur;
- directeur Luc Hardenberg van een Groningse bouwonderneming, oud-werknemer van Koop en voorzitter van de VVD-afdeling in Groningen, over zijn contacten met Koop, het karakter van Koop, de 'zakenreis' die hij met Koop en topambtenaar Harry Geurts bracht aan de Nederlandse Antillen en het feit dat Geurts bemiddelde in een conflict tussen woningbouwvereniging Concordia en een bedrijf van Koop;
- fractievoorzitter Kees Feenstra van GroenLinks in Groningen, over de door Koop gerealiseerde dure woonwijk Heidemeer op een plek waar eigenlijk een recreatiegebied was gepland en de EG-subsidies die Koop heeft ontvangen voor zijn bouwproject;
- een bewoner van de wijk Heidemeer over het proces dat hij heeft aangespannen omdat de gemeente meer woningen in de wijk wil bouwen nadat de EG de aan Koop verstrekte subsidies wil terugvorderen;
- de Groningse persofficier De Valk over het feit dat de bedrijven van Koop niet worden vervolgd na het verstrekken van steekpenningen aan topambtenaar Geurts. Tijdens het gesprek wil hij dat de verslaggever zijn opnameapparaat uitschakelt.
- voorzitter Willem Harstra (?) van de Vrienden van het Schildmeer over het feit dat Koop een luxe recreatiegebied wil maken van het Schildmeer, terwijl er een algemeen recreatiegebied gepland was. Hij is van mening dat Koop ook hier uiteindelijk een woonwijk met dure woningen wil aanleggen.
- D66-raadslid Niezink over het voorkomen van de plannen van Koop en de goede contacten die Koop onderhoudt met burgemeester Lebbink van Slochteren.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.